НОВИНИ

Задържаха лидера на "жълтите жилетки" в Париж

Лидерът и основател на движението на протестиращи граждани, по-известно като "жълти жилетки" - Ерик Дрю, е бил задържан и изведен от ежегодния Международен селскостопански салон в Париж, където се намира френският президент Еманюел Макрон, предаде РИА Новости. Инцидентът е станал в изложбения център Порт дьо Версай.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:12, 22.02.2020
Чете се за: 00:32 мин.
По света
задържаха лидера жълтите жилетки париж

Дрю е бил задържан пред щанд със зърнени продукти, след като при пристигането на президента Макрон е сформирал неразрешен протест от няколко съмишленици. Заради това президентската охрана е поискала той да бъде изведен, и да няма право да влиза на територията на селскостопанското изложение повече.

Идеологът на "жълтите жилетки" отказал да напусне, след което бил изведен принудително. Според адвоката му Дрю е задържан.

Задържането на лидера на протестите е на фона на неговите призиви от тази седмица привържениците на протеста срещу пенсионните реформи в страната да дойдат на селскостопанското изложение и да изразят недоволството си от Макрон.

БГНЕС припомня, че мащабните протести на "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември, като първоначалното искане на протестиращите бе да не се вдигат данъкът върху горивата и цената на газа, след това към него бяха добавени редица други изисквания. Традиционните съботни протести често са съпътствани от бунтове и сблъсъци между протестиращите и полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран затваря всички учебни заведения в два града заради коронавируса
Иран затваря всички учебни заведения в два града заради коронавируса
Младеж е наръган след спор с връстник в Благоевград
Младеж е наръган след спор с връстник в Благоевград