Бургаският апелативен съд определи като правилно и законосъобразно определението на Окръжния съд, с което на родения в Турция френски гражданин Микаил Алмис е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ до приключване на производството по екстрадиция.

Във връзка с искане от официалните турски власти, от края на юни 42-годишният Микаил Алмис беше с мярка „временно задържане“ за 25 дни, за да се осигури участието му в делото по екстрадиция, уточниха от съда в Бургас.

В началото на този месец е изпратена официална молба от Главна републиканска прокуратура, гр. Елязъ, Република Турция за екстрадиция на Алмис. Мъжът се издирва като заподозрян в извършване на престъпления по Наказателния закон на Турция– нарушаване единството на държавата и целостта на страната, членство във въоръжена терористична организация ПКК,/Работническа партия на Кюрдистан/ извършила въоръжено нападение пред 1994 год. в село Гюлбахче на град Чемишгезек област Тунджели, при което вследствие причинена рана с огнестрелно оръжие е починал доброволния пазач на селото, друго лице е било ранено, къщи на хора от селото – опожарени и обстрелвани.

Наказанията за тези престъпления в югоизточната ни съседка са доживотен затвор и лишаване от свобода от 10 до 15 години. Деянията се наказват по аналогичен начин и по българския НК.

Въззивната инстанция смята, че в достатъчна степен са изпълнени всички изисквания на Закона на екстрадицията и европейската заповед за арест и с оглед обезпечаване на производството по екстрадиция определи Микаил Алмис да бъде с постоянна мярка за процесуална принуда “задържане под стража“. Определението е окончателно.