Стокхолмският окръжен съд наложи на 39-годишния Рахмат Акилов, който прегази с камион пешеходци на оживена столична улица, мярка „задържане под стража”. Съдебното заседание се проведе при закрити врата и повишени мерки за сигурност. Акилов призна, че е извършил престъплението, за което е задържан. Съдебното заседание беше в зала, която се състои от две помещения, разделени от бронирано стъкло. В едната част се намираха съдиите и страните, а в другата – публиката, която присъства само в началото и края на заседанието.

До 11 май прокуратурата трябва да повдигне обвинение на Акилов. По разпореждане на съда на задържания ще бъде направена съдебно- психиатрична експертиза.

Полицията е провела около 600 разпита и е събрала множество доказателства – технически, видео от камерите за наблюдение, снимки, които доказват вината на Акилов.

Узбекът пристига в кралство Швеция през 2014 и подава молба за убежище, но през юни 2016 получава отказ. През февруари т.г. е обявен за издирване като укриващ се от депортиране.

Въпреки признанията на Акилов, разследването ще продължи. По-рано полицията съобщи, че то може да отнеме една година. Съдебното дело срещу Акилов ще започне чак след приключване на следствените действия. Според информации в медии, при разпита Акилов заявил, че атентатът бил по заповед на „Ислямска държава”.