НОВИНИ

Задържаха похитителя на египетския самолет

След 6 часа заложническата драма на летището в Ларнака приключи. Мъж отвлече тази сутрин египетски самолет, който пътуваше от Александрия за Ларнака. Еърбъс-ът принудително кацна в Кипър. Към 15 часа местно време мъжът освободи и последните заложници и се предаде на полицията. Всички, които бяха похитени са в добро здраве, увериха властите в Ларнака. Мотивите на похитителя остават неясни.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:34, 29.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Самолетът пътувал от Саудитска Арабия за Египет, а след това трябвало да извърши вътрешен полет от Александрия за Кайро. Но вместо към египетската столица, Еърбъс- ът се насочил към Кипър. Половин час след излитането, капитанът съобщил на наземните служби, че на борда има мъж, който заплашва да се самовзриви.

В 8,46 минути местно време похитеният самолет кацнал на летището в Ларнака.

Последваха часове на мъчително очакване. Нито една групировка или органазиция не пое отговорност.

Похитителят също мълча.

А след това заваляха всякакви предположения. Основните сценарии за похитителя бяха три - терорист, политически бежанец или болен от любов?

Властите в Кипър бързо отхвърлиха версията за терористично нападение.

;

Появиха се съобщения, че похитителят е политически бежанец и първоначалния му план бил да отклони самолета за Турция, но заради недостатъчното гориво, се съгласил на варианта "Ларнака". Срещу освобождаването на заложниците, той искал освобождаването на жени - политически затворници в Египет.

Последва обрат в драмата.

"Търси се жената" - това съобщение в медиите в Кипър бързо измести другите версии. Похитителят предаде писмо на арабски, в което настояваше да види жена, която живее край Ларнака. Оказа се, че тя е бившата му съпруга. Жената беше доведена на летището.

От кипърското външно министерство идентифицираха похитителя на самолета като Сеиф Мустафа, египетски гражданин. Последваха извинения към университетския преподавател Ибрахим Самаха, който с часове беше смятан, че той е взел заложниците.

Три часа след началото на драмата, похитителят освободи повечето пътници. Но остави за заложници екипажа и четирима пътници. Около 15 часа местно време той освободи всички похитени и се предаде на полицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът назначи нов зам.-министър на образованието
Премиерът назначи нов зам.-министър на образованието
Повече пари и пътеки за Здравната каса
Повече пари и пътеки за Здравната каса