НОВИНИ

Задържаха предполагаем извършител на пожара в Кресненското дефиле

30-годишният Костадин Митев беше задържан за пожара в района над Кресненското дефиле. Той ще бъде обвинен за палеж по непредпазливост. След шест дни борба с огнената стихия пожарът беше потушен днес. Хиляди декари горски площи изгоряха, а щетите се оценяват на няколко милиона лева. Десетки години ще отнеме възстановяването на унищожената природа.

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 29.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

В пряко включване репортерът Ирина Николова каза, че задържаният пастир в четвъртък по обяд е пасял говеда в района на село Мечкул, където е изхвърлил незагасена цигара. Тръгнал е пожар, който не е успял да погаси с връхната си дреха. Той е получил и наранявания по крайниците. Сигнализирал е на кмета на с. Брежани, но до днес е отричал да е замесен с огъня. Мъжът е работил за екоорганизация, ръководителят на която заяви, че не вярва неговият служител да е извършител.

Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР Благоевград: Първоначално въпросното лице даде една версия, после два три пъти смени версията, и вчера късния следобед, вече оборвайки неговите версии с факти и обстоятелства, лицето реши да ни сътрудничи и да каже къде какво се е случило.
Борислав Ковачки, Районен прокурор на Благоевград: Днес лично посочи точно мястото където е възникнал пожарът. Беше извършено претърсване и изземване във фермата и се иззеха дрехи, които навеждат данни, че същият е участвал в потушаването на пожара, като каза че основната дреха, с която е гасил пожарът, е изгоряла в пожара, а по другите също има следи от действията му.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Такъв пожар не е имало от повече от 15 години, и това немарливо отношение според Районната прокуратура в Благоевград трябва да бъде санкционирано по най-тежкия начин. За престъплението, което ще му бъде повдигнато, се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години. Ще бъде повдигнато обвинение за причиняване на пожар по непредпазливост, в резултат на който са настъпили значителни имуществени вреди. Над 3 млн 300 хиляди лева се оценява към този момент стойността на запаленото имущество.

Осигурено е полицейско присъствие в района, включително и по главния път, за гарантиране спокойствието на местните жители. Благодарение на координираните действия на терен спасителната операция бе успешна, не бе допуснато огънят да вземе жертви.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Севернокорейска ракета прелетя над Япония, светът реагира
Севернокорейска ракета прелетя над Япония, светът реагира
Община Русе ще ремонтира покрива на Старата полиция, за да не се срути сградата
Община Русе ще ремонтира покрива на Старата полиция, за да не се срути сградата