НОВИНИ

Арестуваха трима известни активисти в Хонгконг​

В Хонгконг са задържани трима известни активисти и участниците в протестите от последните месеци. Планираната за утре мащабна акция срещу властта и в защита на демокрацията е отменена.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:02, 30.08.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Джошуа Уонг е прибран в частен миниван и откаран в полицейски участък в един от районите на мегаполиса, твърди представител на неговата партия "Демосисто". Рано тази сутрин е задържана и Агнес Чоу.

Двамата са известни с борбата си за демокрация в Хонгконг. Обвиненията към тях се, че приканват за участие в "неразрешени събирания" и че самите те участват в такива. 23-годишният Уонг е подведен под отговорност и за организирането на "неразрешени протеси".

Айзък Чен, зам.-председател на Демосисто: Вярваме, че арестите на изявени активисти преди протеста на 31 август се извършват с цел сплашване на гражданите на Хонгонг.

Вчера, на местното летище, в опит да излети за Япония, е задържан Анди Чан - едно от популярните лица в борбата за права и демокрация от последните месеци. Броят на задържаните от началото на протестите през юни е над 900. Жителите на мегаполиса смятат, че става дума за сплашване.

Джун Чен, студентка в Хонгконг: Убедена съм, че двамата са арестувани, защото полицията се опитва да атакува борбата на хората от Хонгконг за демокрация.

Арестите са извършени ден преди планираните, но отменени мащабни демонстрации в Хонгконг, за които нямаше разрешение от властта. Протестите започнаха заради противоречив закон за екстрадицията, който щеше да позволи изпращането на граждани в континентален Китай и изправянето им в съдилища, контролирани от Комунистическата партия. Управата на Хонгконг се отказа от документа, но протестите се превърнаха в борба за права и демокрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Текат преговори за размяна на затворници между Русия и Украйна?
Текат преговори за размяна на затворници между Русия и Украйна?
Иберия отмени 104 полета заради стачка
"Иберия" отмени 104 полета заради стачка