Окръжна прокуратура – Ямбол задържа за 72 часа трима мъже, държали около 1 000 археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния законов ред.

Двама от мъжете са от Бургас на възраст 25 и 46 год., а другият от Елхово на 62 години. Те са обвинени за това, че на 03.09.2017 г. в в съучастие заедно и по отделно са държали около 1 000 археологически обекти (над 740 монети, статуетки, пръстени, печати, накити и пластики и други).

Административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас г-н Любомир Петров съобщи, че случаят е най-значимият разкрит на територията на Ямбол през последните години. Той добави, че мъжете са задържани в своите коли след извършване на сделка за продажба на част от археологическите обекти. Непосредствено след това са извършени претърсвания и изземвания в два апартамента в гр. Елхово и три апартамента в гр. Бургас, където са намерени множество артефакти, 7 металотърсача и други технически приспособления. В задържаните са открити и класьори за римски, византийски, древногръцки монети. Той подчерта, че предстои Окръжна прокуратура – Ямбол да поиска от съда на тримата задържани да бъдат наложени постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“.


За това престъпление в закона е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години, конфискация на част или цялото имущество и „глоба“ в размер от 3 000 до 15 000 лв.

На срещата с медиите присъства и Директорът на Регионалния исторически музей - Ямбол г-н Стефан Бакърджиев, който удостовери идентичността на намереното. Археологическите ценности датират от времето V век пр. хр. до ХVІ в. от н.е. По неговите думи обектите са древногръцки, римски, византийски, тракийски и османски и са изключително ценни.