НОВИНИ

Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор за престъпление по служба

Трима надзиратели от Варненския затвор са задържани за престъпление по служба. Те са позволявали на излежаващ присъда автокрадец да напуска безконтролно затворническото общежитие в района на варненския затвор. Надзирателите са задържани за 72 часа.

bnt avatar logo
от С. Ганчева, П. Дойкински
15:55, 19.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Тримата надзиратели, които работят в затворническото общежитие са арестувани вчера за престъпление по служба. Акцията е била добре планирана и в нея са участвали представители на службите за борба с корупцията.

Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна: Установени са 6 случая за времето от 31-и май до 18-юли тази година, в които надзирателите са пуснали нерегламентирано лишено от свобода лице да напусне територията на затвора.

Затворникът, който е напускал неправомерно общежитието изтърпява присъда от Военния съд в Пловдив от 6 години и 8 месеца, за участие в организирана престъпна група, специализирана в кражби на автомобили. До края на присъдата му оставали 4 години и 4 месеца. Според непотвърдена информация, осъденият мъж е давал подкупи на надзирателите, за да може да излиза от затворническото общежитие.

;
Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна: Обвиненията срещу тях са за това, че са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за другиго облага, като е можело да настъпят немаловажни вредни последици.

Това е поредният случай на установени нарушения в системата на затворите.След поредицата от бягства в последните месеци се разбра, че над 800 лишени от свобода у нас работят на обекти извън затворите без никаква охрана.

;

Тримата надзиратели са задържани на територията на самото затворническо общежитие, съобщи окръжният прокурор Владимир Чавдаров.

Говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че вече се извършва проверка дали затворникът е плащал за услугата на надзирателите, дали по време на „отпуските" му има регистрирани кражби на коли, а също - дали и други затворници са се ползвали по същата привилегия.

;

На брифинг в София Румяна Арнаудова обясни как се е стигнало до арестите - пуснатият затворник е заловен извън затвора. След като не е явил на вечерната проверка, докато е бил задържан, му звъннал един от тримата надзиратели.

В дома му са намерени множество мобилни телефони и тепърва ще се изяснява от кого са били ползвани.

По неофициална информация сигналът за престъпната схема е подаден от директора на варненския затвор. Също по неофициална информация единия от задържаните е синдикалист в затвора.

Срещу тримата надзиратели е образувано досъдебно производство. Те са задържани за 72 часа, прокуратурата ще прецени има ли събрани достатъчно доказателства, за да поиска за тях постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража" след изтичането на първите 72 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи политически реакции след решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ
Първи политически реакции след решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ
По-ниски добиви пшеница отчитат в Силистренско
По-ниски добиви пшеница отчитат в Силистренско