НОВИНИ

Задържаха за корупция гранични полицаи на ГКПП "Капитан Андреево"

4-ма гранични полицаи и 5-ма митничари бяха задържани за корупция - при мащабна спецакция на пункт "Капитан Андреево". Прокуратурата твърди, че те са прибирали дребни суми от по 15-20 евро, за да не изпълняват служебните си задължения.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:14, 30.09.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
задържаха корупция гранични полицаи гкпп капитан андреево

Според разследващите, арестуваните са съдействали и за нелегалното преминаване на мигранти през границата. Операцията е проведена под ръководството на спецзвеното "Антикорупция" в прокуратурата, с участието на Вътрешна сигурност на МВР и агенти от ДАНС.

Акцията, започва в 6 сутринта. На първия етап преди обяд са били арестувани четиримата гранични полицаи, следобед - и петима митнически инспектори. По предварителен план при операцията трябва да бъдат задържани общо повече от 14 души. От прокуратурата казаха, че има такива, които са се укрили и се издирват.

Работата по досъдебното производство е продължила повече от година. Операцията пък е планирана прецизно, твърдят от прокуратурата, като е документирано вземане на подкуп от гранични полицаи и митничари.

Използвани срс-та, а днес на терен - сътрудници на разследването са предали на следените лица предварително белязани пари.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Част от белязаните пари са били дадени на корумпираните служители. Част от тях са открити у задържаните лица".

Първоначално разследващите са работили по сигнал за корупция в митниците, но след това се оказало, че пари са искали гранични полицаи.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "За всички случаи, в които е било необходимо действие от страна на гранична полиция или митнически инспектор. Не можем да посочим, че само по повод мигрантския процес. Не е това единственото действие, зарази което са искали или получавали подкупи".

В сутрешния блок на БНТ, вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира по принцип - темата със замесени в трафика на мигранти служители на МВР.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: "Ако има отделни случаи на полицаи, замесени в трафика на хора, не искам това да се генерализира за всички, които честно и отговорно си вършат работата. Има такива случаи ние не го отричаме, но ние реагираме адекватно и бързо на такава ситуация".

Спецакцията затвори граничния пункт "Капитан Андреево" за близо 5 часа. Образува се опашка от тирове от около 5 километра.

Задържаните са редови служители, които работят "на терен" и контактуват пряко с лицата, от които са искали подкупи, обясни Арнаудова. Тепърва ще се изяснява колко са си докарвали дневно от подкупи. На този етап няма данни те да са работили като организирана престъпна група.

До късно следобед продължиха претърсванията и обиските на 14 служебни и домашни адреси в 4 града на територията на Хасковска област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детска градина Брезичка в София с ново крило
Детска градина "Брезичка" в София с ново крило
Зареди телефонa с колело
Зареди телефонa с колело