НОВИНИ

Задържан е предполагаем лидер на метежниците в Турция (обзор)

В Турция е задържан предполагаем лидер на метежниците. Анадолската телевизия съобщи, че полковник Мухарем Кьосе е юридически съветник на генералния щаб на турската армия. Според властите той е ключова фигура в подготвянето на опита за преврат. В Турция продължават арестите и увлоненията. Вече има задържани над 7 500 души. Днес турският президент свиква извънредно заседание Съвета за национална сигурност.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:54, 20.07.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

На 5-я ден след опита за преврат, около 50 хиляди души са задържани или уволнени заради метежа. В списъците на отстранените от работа са не само военни и полицаи, но и съдии и държавни служители. Вчера бяха уволнени 15 000 учители и университетски преподаватели. От държавната телевизия ТРT, от ефира на която беше прочетен манифеста на превратаджиите, са уволнени 370 души.

"Тайните на преврата" продължават да излизат по турските медии. Вестник "Джумхуриет" твърди, че разузнавателната служба е имала сведения за подготвяния преврат още в 16 часа на съдбовния 15 юли. Пред Си Ен Ен Тюрк, че турският президент сподели, че е разбрал за метежа около 20 часа.

Вестникът пише, че превратът изненадал и премиера Йълдъръм. Когато разбрал какво се случва в страната, бил в дома си в Истанбул и веднага потеглил с кортеж за Анкара. По пътя, обаче, по една от колите от кортежа бил открит огън.

Метежът изненадал и ключови министри, които били в ресторант в Самсун в Северна Турция. За преврата не знаели и в парламента. Сградата остана незащитена и се превърна в мишена на метежниците.

Властите в Анкара продължават да настояват Съединените щати да екстрадират ислямския проповедник, когото смятат за организатор на преврата. Фетхуллах Гюлен призова Вашингтон да отхвърли всяко искане от Турция за неговото екстрадиране.

Вчера американският президент е разговарял с турския държавен глава. Говорителят на Белия дом съобщи, че една от темите, които са обсъдили Обама и Ердоган била "Гюлен". Вчера турските власти обявиха, че са изпратили във Вашингтон 4 досиета, свързани с дейността на ислямския проповедник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима френски военни са убити в Либия
Трима френски военни са убити в Либия
ВМРО отбелязва 113 години от Илинденско-Преображенското въстание
ВМРО отбелязва 113 години от Илинденско-Преображенското въстание