НОВИНИ

МВР и ДАНС задържаха група за трафик на мигранти

Действията са осъществени под наблюдението на Специализираната прокуратура. На осем души са повдигнати обвинения, шестима са мярка за неотклонение до 72 часа.

bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 15.11.2017
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Специализираната операция е проведена съвместно от служители на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“ и на ДАНС. В хода на действията, реализирани на 14 ноември под наблюдението на Специализираната
прокуратура в София, Видин и Лом, са задържани осем души - участници в организирана престъпна група за незаконно превеждане на мигранти през територията на България, Румъния и Унгария до Австрия. Двама от тях са пакистански граждани.

Събраните до момента доказателства сочат, че за разлика от повечето други „каналджийски“ структури, тази група е организирала превеждането на мигранти не само през територията на България, но и до крайната точка на пътуването им. Това е налагало стройна организация и специализация на действията на всеки от участниците, както и наемането на трети лица.


;

Според данните от разследването, двамата чужденци в групата са набирали желаещи, най-вече от Турция – предимно пакистанци, афганистанци и иракчани. Членове на структурата ги посрещали на „зелена граница“, след което ги превозвали и настанявали в София, Видин

и Лом. Впоследствие прекарвали мигрантите през река Дунав с лодки, наети от местни рибари. Там участници в групата, които предварително пристигали на румънска земя, ги посрещали с автомобилите си и ги закарвали до границата с Унгария. След поредно нелегално преминаване през „зелена граница“, са били транспортирани по същата схема до Будапеща. Оттам, вече с коли с чужди номера, са „доставяни“ на австрийска територия.

За достигането до крайната точка мигрантите са плащали между 4 и 6 хиляди евро на човек. Превеждането до Румъния е струвало от 600 до 1000 евро. Плащането е ставало главно по арабската система за разплащане Хавала, след достигане на дадения мигрант на предварително уговореното място. Иззети са документи, според които плащането е ставало и чрез фирми за международни преводи. След получаването на парите, те са били разпределяни между участниците в групата, плащани са били и договорените „хонорари“ на наетите лодкари, шофьори и хазяи. Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, между 50 и 100 лева за човек са давани на лодкарите за плаването по Дунав.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на шестима от участниците, в т.ч. на двамата пакистански граждани, е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 16 ноември в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ на всеки от тях.

Един от участниците е в европейска държава, след задържането му предстои да му бъде предявено обвинение. На осмия участник е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 5000 лева поради тежко здравословно състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сидеров откри ремонтирания път от Стралджа до Петолъчката
Сидеров откри ремонтирания път от Стралджа до Петолъчката
​Зимбабве - страна в криза след 37 години управление на Мугабе​
​Зимбабве - страна в криза след 37 години управление на Мугабе​