Престъпната група, задържана на магистрала "Тракия" в събота вечерта, се е занимавала с наркоразпространение, убийства и контрабанда, обявиха на брифинг МВР и прокуратурата.

Задържани са 5 лица. Те са отговорни за убийството на таксиметров шофьор в "Надежда" през февруари тази година. Групата е отговорна и за контрабандата на 14 тона хашиш през 2012 г.

Уличените са спазвали всички правила на конспиративност и работата по тях е била доста трудна, обяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Двама от престъпната група са задържани за 72 часа, срещу останалите трима - има внесено искане за задържане под стража. Извършени са 25 претърсвания, при които са открити контрабандни цигари, сим карти, кокаин. Убитият таксиметров шофьор е бил част от групата, най-вероятно преценен като слабо звено и затова е бил ликвидиран, поясниха още разследващите.

Иван Гешев, ръководител на специализираната прокуратура: В резултат на действията по нашето досъдебно производство беше задържано огромно количество контрабандни цигари - един контейнери на пристанище Варна-Запад. Това е приблизително един ТИР с цигари. Проведени са над 25 обиска на лица, леки автомобили и адреси.
Младен Маринов - главен секретар на МВР: Групата наистина е изключително добре организирана. Убийството на Борислав показва,че те нямат спирка, когато има заплаха от изтичане на информация по отношение на членове на групата - да прилагат, да пристъпват включително и към убийство на тези лица. По време на дейността на групата е имало и други случаи, когато те са организирали силови действия спрямо членове на групата или контрагенти, когато са смятали, че има заплаха за дейността на групата.