Това реши Специлиазираният наказателен съд. Обвиняемите ще отговарят пред съда за трафик на хора с цел просия и лихварство. Групата е действала предимно в Швеция.

Дреновец, Ружинци

Стана ясно, че групата е трябвало да бъде задържана около Великден, но плановете се объркали, тъй като единият от членовете на групата бил задържан в Швеция за друго престъпление.

Това притеснило ромите и те решили да се приберат седмица по-рано.

Най-младият участник в схемата за просия е едва 11. клас.

В съдебната зала се оказа, че никой от задържаните не може да докаже, че има постоянна работа, но единият от тях успял да закупи строителни материали на стойност 100 000 лв. за строителството на една от къщите си.

От прокуратурата заявиха, че групата е действала основно в района на Гьотеборг. Хората са били принуждавани да просят без почивен ден, като един от тях е успявал да изкарва около 100 шведски крони на ден. Опитите за бягство се наказвали с побой.

Свидетел по делото разказа, че за два месеца просия в Швеция е получил едва 120 лв.

В съдебната зала задържаните поисках ада бъдат освободени, за да се грижат за децата си, но съдът прецени, че има риск да извършат ново престъпление или да окажат натиск върху свидетели.

© БГНЕС

Работата по групата започва преди два месеца, когато във видинската полиция забелязват публикувани в социалните мрежи снимки на тарторите от с. Дреновец с много пари, демонстриращи луксозен живот. Разследващите успяват да се доберат до хора, които са били жертви и са пращани на просия в Швеция.

Димитър Петров, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Набирането на просяците е било по две линии. Едната е малоимотни хора от въпросното село и област Видин. Предлагано им е да просят на територията на Швеция.
След спецакцията в Дреновец: Разследват престъпна група за трафик на хора

След спецакцията в Дреновец: Разследват престъпна група за трафик на хора

Девет души са задържани при акция на Главна дирекция борба с организирана престъпност, МВР и прокуратурата във видинското село Дреновец. Разследването...

Другият начин е бил, чрез лихварство. Отпускани са заеми от по 100-200 лева на хора с увреждания, а два месеца по-късно са искали заема да им се върне в троен размер.

Димитър Петров, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: И в един момент се оказват просяци до живот.

Обещавано им е, че ще делят дневния оборот по равно между просещите и организаторите на пътуването.

Димитър Петров, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Лицата са транспортирани на територията на Швеция, където са просели, живеейки така в скотски условия в микробуси. Превозвани са от град на град.
Спецоперация във видинското село Дреновец срещу група за трафик на хора

Спецоперация във видинското село Дреновец срещу група за трафик на хора

Девет души бяха задържани при съвместна спецакция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Областна дирекция на МВР-Видин. Акцията е срещу група за тр...

Целият оборот от деня е трябвало да предават на тартора за съхранение с обещанието, че в България ще получат заработеното. Оказвало се обаче, че имат удръжки за път, спане и храна.

Димитър Петров, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: И в крайна сметка те са получавали изключително ниски суми за извършената от тях дейност.
Ивайло Спиридов, директор на ГДБОП: Групата е емблематична с това, че чрез осъществяваната от тях престъпна дейност, реално живеят на гърба хора, които са в неравностойно положение.

Групата се състои от две роднински фамилии. И седмината никога не са работили, не са плащали никакви осигуровки и данъци. Притежават, обаче завиден луксозен автопарк и живеят в хубави и добре обзаведени къщи.

Димитър Петров, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Сградите, в които те живеят, обитават и се размножават в сравнение с хората - обикновените в това село са несравними.

Освен за трафик на хора с цел просия, разследването е още за лихварство и пране на пари.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред по-горна инстанция.