НОВИНИ

Задържаните в Германия бежанци са свързани с атентаторите в Париж

Германската полиция арестува трима сирийци, заподозрени, че са изпратени на терористична мисия от Ислямска държава. Мъжете са влезли в Германия като бежанци. Според вътрешния министър Томас де Мезиер арестуваните може да са свързани и с атаките в Париж на 13 ноември миналата година, при които загинаха 130 души.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:07, 13.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Тримата сирийци на възраст между 17 и 26 години бяха арестувани при акция с участието на 200 полицаи в провинциите Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония. Обискирани са 6 локации, сред тях и три бежански центъра. Според разследващите тримата са били доброволци за изпълнение на терористични мисии.

Преминали са обучение в Ракка - бастиона на "Ислямска държава" в Сирия. Получават фалшиви паспорти, мобилни телефони с инсталирана комуникационна програма и четири цифрена сума в долари. Пътуват до Европа през Гърция и Турция.

Томас де Мезиер - министър на вътрешните работи на Германия: И тримата заподозрени са използвали Балканския маршрут, за да влязат в Германия. Към този момент няма доказателства за конкретни планове за атака, но имаме основание да смятаме, че са дошли, следвайки заповеди от "Ислямска държава" през ноември 2015-та година и са очаквали инструкции, най-вероятно имаме работа със спяща клетка.

Сирийците влизат в списъка на заподозрените терористи преди месеци и оттогава са под наблюдение.

Томас де Мезиер - министър на вътрешните работи на Германия: Всички улики сочат към същата трафикантска организация, която е помогнала и на атентаторите от Париж да влязат в Европа. Фалшивите документи и на тримата сирийци, и на нападателите от Париж, са изработени на едно и също място.

Арестите идват на фона на опитите на германските власти да успокоят обществото, че пристигането на над 1 милион бежанци не поставя страната в риск. Само за една седмица през юли 10 души бяха убити, а десетки ранени при няколко различни нападения. За две от тях отговорност пое "Ислямска държава", а извършителите на 3 от атаките са мигранти, търсещи убежище в Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общежитие от товарни морски контейнери
Общежитие от товарни морски контейнери
Има ли шанс за безплатния минерален басейн във Варна
Има ли шанс за безплатния минерален басейн във Варна