Шестима от групата за "ало" измами от град Левски остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Единственият от задържаните, който има чисто съдебно минало, ще бъде под домашен арест. Един още се издирва. В съдебната зала стана ясно, че само за две седмици разследващите са успели в реално време да документират 3 телефонни измами на групата.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Левски

Разследването срещу групата на Димитър Серафимов - известен като Келеша и сина му Васил Серафимов - малкия Келеш е започнало в началото на май. Само за две седмици - от края на юли до средата на август разследващите успяват със специални разузнавателни средства да проследят извършването на три "ало" измами, в които са замесени всичките обвиняеми.

Евгения Деянова, прокурор: Като цяло една от измамите е на стойност 11 000 евро. Другите измами са от порядъка на 2 000 лева.

По време на разследването няколко от "ало" измамите на групата са предотвратени, като разследващите са предупредили потенциалните жертви. Пред съда прокуратурата представи справки от НОИ и НАП, че и седмината обвиняеми нямат плащани осигуровки и данъци. В същото време живеят в охолни имоти и ползват скъпи коли. Според цитирани свидетелски показания лидерът на групата Димитър Серафимов и синът му влагали парите от измамите основно в златни накити.

Владимир Радев, адвокат на баща и син Серафимови: Това са накити отпреди 30 години. Какво общо има понастоящем обвиняемият?

Според доказателствата на прокуратурата Серафимов баща е организирал и финансирал престоя на въртачите в Румъния откъдето чрез сим карти на румънски оператори са извършвани измамните обаждания. Дейността на т.н. въртачи или хората, които са звънели на потенциални жертви, се е извършвала от Серафимов-син и родствениците Васил Атанасов и Янаки Янакиев. Други техни роднини пък се занимавали предимно с логистиката по прибиране на парите от измамените.

Евгения Деянова, прокурор: Те имат променливи роли в зависимост от ситуацията. В един момент набират мулета, в друг момент навъртат телефони.

До момента разследващите имат данни за извършени редица измами от началото на 2018 г. до края на август. Не изключват обаче този период да се разшири.