Иранският танкер, който беше задържан в Гибралтар, е отплавал. Гибралтарските власти освободиха кораба, въпреки искането на Съединените щати той да остане на котва там

Тази нощ, плаващият под ирански флаг кораб е напуснал Гибралтар, насочвайки се на югоизток. Това показват данните на службата за проследяване на корабния трафик. Танкерът беше задържан през юли по подозрение, че превозва петрол за Сирия. Смята се, че той превозва около 2 милиона барела на стойност близо един милион долара.

Заповед на американското министерство на правосъдието гласи, че танкерът и товара му подлежат на изземване. Съдия в Гибралтар обаче разпореди плавателният съд да бъде освободен. Правителството в британската територия се аргументира, че наложените от Вашингтон санкции срещу Техеран нямат законови съответствия в Обединеното кралство, нито в другите държави от Европейския съюз.

Две седмици след задържането на танкера, Иран задържа в Ормузкия проток плаващия под британски флаг танкер "Стена Имперо". Техеран посочи като причина нарушаване на международните правила на корабоплаване, но се смята, че действието е в отговор на задържането на иранския кораб в Гибралтар.