В Лисабон, преди да станат ясни думите на българския вицепремиер, македонският премиер Зоран Заев отговори на въпроси на български медии. Той заяви, че от Договора за приятелство между двете страни има само придобивки. Заев очаква процедурата по приемане на конституционните промени за смяната на името на Македония да приключи до края на януари. Македонският премиер коментира, че българските власти не са търсили съдействие от Скопие по разследването за продажба на българско гражданство. Заев потвърди също, че Македония продължава да настоява Унгария да отговори на исканията им и Никола Груевски да бъде върнат в страната за излежаване на присъдата.

Красимир Каракачанов: Манталитетът в Скопие трябва да се промени

Красимир Каракачанов: Манталитетът в Скопие трябва да се промени

Има много ясни клаузи в договора за приятелство с Македония, но в Скопие трябва да престанат да фалшифицират историята. Така министърът на отбраната и...

Македонският премиер определи като неприемливо даването на убежище от страна на Унгария на неговия предшественик Никола Груевски, който вместо да излежава присъда от две години затвор в родината си, избяга от страната. Присъдата на Груевски е за оказване на натиск върху подчинените му за покупка на луксозен правителствен автомобил за 600 хиляди евро. Зоран Заев посочи, че по нито един международен договор не е позволено даването на убежище на човек с влязла в сила присъда.

Зоран Заев - министър-председател на Македония: Европа знае как да ни каже много ясно когато нещо не струва в Македония, така трябва да бъде и във всички други страни. Европейската комисия и много други държави вече реагираха, и аз наистина се надявам приятелска Унгария да постъпи така, както международните конвенции и право предвиждат.
Даването на убежище на Груевски в Унгария е неприемливо, смята Зоран Заев

Даването на убежище на Груевски в Унгария е неприемливо, смята Зоран Заев

Българските власти не са търсили съдействие от македонските по разследването за продажба на българско гражданство. Това коментира македонският премиер...

По отношение на конституционните промени, Зоран Заев очаква македонският парламент да събере две трети мнозинство за приемането им.

Зоран Заев - министър-председател на Македония: После остава да докажем на гражданите на Гърция и Македония, че това е само за добро, както го направихме с България. Всички видяха, че има само придобивки от този договор за приятелство, расте търговията, в областта на културата, на образованието, на инфраструктурата, на енергетиката.

Зоран Заев участва на конгреса на Партията на европейските социалисти в Лисабон. Лидерът на партията Сергей Станишев отбеляза, че Заев е изпълнил обещанията си, които са направили възможна европейската перспектива за Македония.