Офисът на германския канцлер Ангела Меркел направи кратко изявление след срещата в сряда с премиера Зоран Заев в Берлин. Меркел и Заев обсъдиха двустранните отношения, като акцентът беше поставен върху "въпросите на външната и европейската политика".

В изявлението не се посочва позицията на Меркел относно очакванията на правителството на Северна Македония да се определи дата за започване на преговори на страната за присъединяване към Европейския съюз.

Германия, заедно с Франция, си поставят за цел укрепването на стабилността на Балканския регион. Важна стъпка към това беше решаването на спора за името "Македония". Под егидата на ООН балканската държава се преименува на 12 февруари 2019 г. в „Северна Македония”, което сложи край на спора за името с Гърция, продължил от 1991 година до сега. През април премиерът Зоран Заев участва в среща за Западните Балкани, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон, се казва в изявление на канцеларията на германския канцлер Ангела Меркел след 40-минутната среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев .