Премиерът на Северна Македония Зоран Заев призова за предсрочни избори, след като Скопие не получи от Европейския съюз дата за начало на преговори за присъединяване. В първото си изявление след срещата на Европейския съвет в Брюксел Заев каза, че само народът има мандат да вземе решение за бъдещето на страната. Той не възнамерява да подава оставка.

След Жан-Клод Юнкер и Зоран Заев на свой ред нарече изхода от срещата на европейските лидери в Брюксел "историческа грешка".

Премиерът каза, че е разочарован и гневен и поема върху себе си разочарованието на своите сънародници. В същото време той благодари на европейските лидери, които подкрепиха страната му.

Припомняйки усилията за доближаване към Обединена Европа, Заев увери, че европейската мечта на македонците няма да бъде унищожена.

Зоран Заев, премиер на Северна Македония: Нямаме време за губене. Затова моето предложение е да организираме бързи предсрочни избори. Избори колкото се може по-скоро. Избори, на които вие, гражданите, ще вземете решение и ще потвърдите пътя, по който трябва да продължи страната ни.

Заев ще предложи предсрочни избори утре, на насрочената от президента Стево Пендаровски среща на лидерите на големите парламентарни партии. Лявоцентристката коалиция на премиера може да прокара идеята в парламента и опозицията също желае избори.

Разочарование в Северна Македония след срещата на върха

Разочарование в Северна Македония след срещата на върха

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев провежда интензивни консултации на различни нива, след като в Брюксел страната не получи зелена светлина за...