Македонският премиер Зоран Заев сподели подробности за първото посещение на гръцкия си колега в Скопие през март или април, за посещение на Атина с правителствения самолет на Република Северна Македония в интервю за Независимата балканска информационна агенция, което даде в кулоарите на Международната конференция за сигурност в Мюнхен.

© EPA / БГНЕС

„Сега официално сме Северна Македония. Сменихме много символи в цялата страна и разбира се очакваме първото посещение на Алексис Ципрас, може би през март или април, когато е най-удобно за него. След това ще посетя Атина. Често ходя до Солун и със сигурност ще го посетя отново. Но в Атина ще дойда за първи път с правителствен самолет, на който ще напише "Република Северна Македония", за да покаже на нашите приятели от Гърция, от гръцката Македония, че се придържаме към споразумението и искаме приятелски отношения с южната ни съседка,“ заяви Заев.

Заев говори и за наградата, която довечера ще получи заедно с гръцкия си колега Алексис Ципрас за приноса им в разрешаването на спора между двете страни и подписването на Договора от Преспа.

„За мен е голяма чест да получа тази награда от Мюнхенската конференция за сигурност, една от най-важните световни конференции. Важно е, че сме положителен пример, който показва на света, че чрез европейски практики и нагласи могат да се постигнат споразумения, дори и по чувствителни въпроси като името на дадена страна, особената идентичност на двете страни и как се изграждат приятелства за бъдеще, отваряйки врати за новото поколение, за нашите деца,“ подчерта македонският премиер.

Той добави, че иска да реализира проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата, да отвори нови гранични пунктове, "за да могат нашите граждани да пътуват до Егейско море, а гръцките граждани да дойдат за бизнес".