НОВИНИ

Заев: Приятелството и помощта на България отвориха пътя на Македония към ЕС

Пред български медии в Тетово премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че без помощта и приятелството на България, Македония и Гърция нямаше да стигнат до Договор за решаване спора за името. По думите му, действията и на българското, и на македонското правителство са отворили пътя на Македония към ЕС. С това негово изказване официално приключи кампанията за референдума за Договора с Гърция, който ще се проведе на 30 септември в неделя. Два лагера - единият подкрепящ допитването, и единият абсолютно против, се обособиха и разделиха обществото по време на кампанията. Предстои да стане ясно дали в крайна сметка гражданите ще подкрепят новото име след Договора с Гърция и дали държавата официално ще поеме по пътя към бъдеще в рамките на ЕС.Вижте повече подробности от специалните ни пратеници в Скопие Александър Марков и Владимир Богдански.

Александър Марков
от Александър Марков
07:48, 28.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Тетово е "малката Европа" в Македония - типичен пример за мултиетническото съжителство между етническите албанци и македонци. Тук премиерът Зоран Заев сложи край на кампанията за референдума.

Стотици хора се събраха за последната публична среща с премиера преди края на кампанията за референдума на 30 септември. Пред българските медии Зоран Заев благодари на България за помощта и приятелството и заяви, че без тях, Договорът за разрешаване спора за името с Гърция нямаше да е факт.

По думите му, духът на приятелство между България и Македония е отворил пътя на югозападната ни съседка и Западните Балкани към ЕС. Той изрази увереността си, че референдумът ще бъде успешен и мнозинството ще гласува „за“.

Зоран Заев призова македонците да гласуват в неделя за по-добро бъдеще на Македония.

В Скопие въпреки забраната за протести на лагера "Бойкотирам" заради очаквани ексцесии, 30-ина недоволни от Договора с Гърция и против референдума блокираха движението пред Събранието.

От Прилеп лидерът на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски остана непреклонен: Договорът за името с Гърция отнема идентичността на македонците и дава лост в ръцете на гърците да блокират членството на Македония в ЕС и НАТО когато и както си поискат. Заръча на своите симпатизанти да не се поддават на заплахи и да останат достойни, защото достойнството няма цена.

Лагерът на недоволните вижда в Договора с Гърция пълна капитулация, заличаване на македонската нация, език и идентичност.

На 30 септември точно в 19 ч. бойкотиращите референдума в Македония обещават голям протест пред Събранието - в минутата, в която денят за гласуване ще приключи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе учредиха клуб Родители на емигранти
В Русе учредиха клуб "Родители на емигранти"
 Данъчни затвориха хотела на Ветко Арабаджиев Маринела
Данъчни затвориха хотела на Ветко Арабаджиев "Маринела"