НОВИНИ

Загиналите при самоубийствения атентат срещу евакуиращи се сирийци вече са 43

Броят на загиналите при днешния самоубийствен атентат с кола бомба близо до северния сирийски град Алепо нарасна до 43, предаде ДПА, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

bnt avatar logo
от БТА
21:47, 15.04.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света
загиналите самоубийствения атентат евакуиращи сирийци вече

Жертвите при нападението вероятно ще продължат да се увеличават, защото има ранени, които са в критично състояние.

Целта на атаката са били автобуси, превозващи евакуиращи се цивилни и бойци от селища, подкрепящи режима в Дамаск, съобщи по-рано центърът, цитиран от Франс прес.

"Атентаторът камикадзе е управлявал камионетка, превозваща хранителна помощ, и я взривил близо до 75 автобуса, разположени в Рашидин", уточни неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Рашидин е контролирано от бунтовници западно предградие на Алепо. 5000 души бяха евакуирани вчера с тези автобуси от Фуа и Кафрая - две селища в провинция Идлиб, чието население симпатизира на сирийския режим.

Кореспондент на АФП е видял много тела, включително на деца, както и голям брой ранени. Част от труповете са били овъглени.

Хиляди хора, евакуирани от четири обсадени сирийски селища, са блокирани от вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си, отбелязва агенцията.

В петък над 7000 души бяха евакуирани едновременно от Фуа и Кафрая (5000) и от контролираните от бунтовници селища Мадая и Забадани (2200 човека), съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени вчера по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад.

След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябваше да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са крепости на режима. В същото време, пак през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък бе предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад.

Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа по силата на споразумението, сключено през миналия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 117 години почина най-възрастният човек - италианката Ема Морано
На 117 години почина най-възрастният човек - италианката Ема Морано
Над 1600 души са се регистрирали като кандидати за президентския пост в Иран
Над 1600 души са се регистрирали като кандидати за президентския пост в Иран