НОВИНИ

Загробват ли се нелегално животни в региона на Пловдив

Спазва ли се наредбата за загробване на животни в регламентираните за това зони? Това провери екип на БНТ в Пловдив, след като се натъкна на труповете на мъртви животни на брега на река Чепеларска край Пловдив. Оказва се, че заради липса на средства, по селата не разполагат с необходимата техника за извозване до площадките за загробване. Според директора на Агенцията по храните в Пловдив, намесата на екипа ни е предотвратила извършването на нарушение.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
17:30, 03.08.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Откриваме умрелите животни на брега на река Чепеларска в землището на село Ягодово. На метри от водата се виждат труповете на кон и крава, а до тях мъж прави изкоп с багер. На въпроса ни какви са животните и защо ще ги заравя до реката, човекът ни препраща към кмета. След това си тръгва, като изоставя труповете. Обаждаме се в Министерството на земеделието и Агенцията по безопасност на храните в Пловдив.

Д-р Камен Янков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив: "Обяснението, което получих, е, че се копае пръст, за да се покрият животните, защото имало достатъчно много хора на мястото, да не се отреже месо и да се вземе това месо да се употребява."

Мъртвите животни са без ушни марки и с неизвестен стопанин. Сигнал за тях е подаден до кмета на Ягодово, който ни уверява, че е информирал службите. Бавната процедура по документацията и липсата на техника е била причина временно да покрият животните с пръст до реката. Според Агенцията по храните обаче те е трябвало веднага да бъдат извозени.

Д-р Камен Янков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив: "За мен е по-нормално да е така."

Димитър Дишев - кмет на село Ягодово, община Родопи: "Нещата се случиха много бързо, може би след като вашият екип е минал, след час може би дадоха ни разрешение. Наехме техника, превозихме животните, загробени са."

Заравянето на животни на нерегламентрани места, до реки и вододайни зони е абсолютно забранено. Според директора на Агенцията по храните в Пловдив намесата на екипа ни е помогнала това да не се случи.

Д-р Камен Янков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив: "Почти съм убеден, че е така, че сте предотвратили да се получи това, което не трябва да се получава. Щяхме да сме пред свършен факт."
Димитър Дишев - кмет на село Ягодово, община Родопи: "Ами, съжалявам, че така е изглеждало отстрани, просто това е истината, което ви казвам, че трябваше да предпазим по някакъв начин тези трупове."

Въпреки проверките по селата все още има нерегламентирани животни, които стопаните укриват, заявяват от Агенцията по храните. Това затруднява контрола и създава опасност от развитие на болести и повторни огнища на нодуларен дерматит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има риск от увеличаване на бежанската вълна към България
Има риск от увеличаване на бежанската вълна към България
Рио се готви за откриването на Олимпиадата
Рио се готви за откриването на Олимпиадата