НОВИНИ

Загуби от реколтата в цялата страна заради летните дъждове и градушки

Засушаването през пролетта и поройните дъждове и градушки през лятото нанесоха поражения на селскостопанската продукция в страната. Реколтата от домати в Пловдивско е почти съсипана. Две седмици по-рано започна гроздоберът в района на Сандански. А в Русенско само 80% от слънчогледовите насаждения са узрели.

загуби реколтата цялата страна заради летните дъждове градушки
bnt avatar logo
от БНТ
11:16, 05.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Иван Караиванов отглежда 4000 дка слънчоглед на територията на Ветовска община. Докато преди години добивът е бил между 350 и 400 кг на декар, сега той ще е едва 250 кг. Посевите са покълнали на два етапа и това изправя фермера пред дилемата дали да жъне сега или да отложи за по-късно.

Иван Караиванов - председател на Регионалния съюз на фермерите "Дунавско зърно": Това е вторичното никнене на слънчоглед, който е попаднал на сухо място и това създава огромни проблеми, добивите оттам падат.

От бранша все пак смятат, че производителите на олио не трябва да повишават цената му, защото реколтата от слънчоглед, макар и ниска, ще е достатъчна, за да задоволи българския пазар.

Във всеки втори двор в пловдивското село Куртово Конаре се отглеждат зеленчуци. Стопаните се оплакват, че от няколко години розовите домати са нападнати от молеца "тута", заради който реколтата сега е почти съсипана.

Липсата на здрави домати вече се отразява при направата на традиционната домашна лютеница.

Динка Ваклинова: Много ни се отразява на зимнината това, защото не може да го използваме. То се разваля вече.

В село Враня, край Сандански масовоберат ранните винени сортове. Други години гроздоберът тук е започвал около 15 септември.

Георги Велков: Още пролетта тръгна по-добре и може би това е, развиха се лозята по-рано и това е причината гроздоберът да почне по-рано.

Стопаните, които са пръскали насажденията редовно с препарати през лятото, са успели да запазят лозята си.

Реколтата от широка мелнишка обикновено се прибира около 10 октомври. Сега беритбата на този сорт ще започне след 20-и септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращите майки на деца с увреждания посрещнаха депутатите с черни знамена
Протестиращите майки на деца с увреждания посрещнаха депутатите с черни знамена
Чешкият премиер Бабиш и германският канцлер Меркел обсъждат кризата с мигрантитe
Чешкият премиер Бабиш и германският канцлер Меркел обсъждат кризата с мигрантитe