НОВИНИ

Загуби за българските хотелиери след фалита на "Томас Кук"

На десетки милиони левове се изчисляват загубите за българските хотелиери след фалита на британския туроператор "Томас Кук". Най-сериозно е положението за хотелите, които са настанявали туристи през юли и август преди фалита на туроператора, защото плащанията за тях се правят със закъснение от 60 дни и съответно вече не са сигурни.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:23, 24.09.2019
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

В Министерството на туризма се проведе среща между министъра Николина Ангелкова, британският посланик Ема Хопкинс, хотелиери и туроператори.

Точно 5940 са чуждите туристи, които са по линия на "Томас Кук" у нас, показват данните на официалния представител на компанията в България. Засегнати български туристи няма. 1/3 от чуждите туристи, които предстои да бъдат извозени, са от Великобритания. За тях, макар и със закъснение, е организиран транспорт, увери посланик Ема Хопкинс.

За друг проблем обаче сигнализираха от официалния представител на "Томас Кук" у нас, а именно - и днес продължават да пристигат чужди туристи, но от други държави - Германия, Полша, Холандия и Скандинавските страни. Днес работа са спрели и представителствата на "Томас Кук" в Полша и Холандия. Новите пристигнали туристи са 35. За да намаляват своите щети, българските хотелиери са отказали да приемат част от туристите, а транспортните фирми да ги извозят.

До 13 октомври приключва туристическият сезон за "Томас Кук" и дъщерните му компании у нас, съобщиха от официалния представител на фалиралия турооператор.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Изключително важно в момента е да следим какво се случва с дъщерните компании на "Томас Кук", за да не станем свидетели на ефекта на доминото и съответно всички туристи, които са пристигнали в България чрез дъщерните компании, а не чрез "Томас Кук" - Великобритания, също да бъдат пряко засегнати.

Британският посланик Ема Хопкинс определи ситуацията като изключително тежка.

Ема Хопкинс - посланик на Великобритания у нас: Това е най-голямото репатриране в мирно време в историята на Обединеното кралство и е много комплексна операция. Работим да осигурим самолети от целия свят, за да откарат хората в къщи, но молим пътниците да се подготвят за сериозни закъснения.

По данни на британското посолство у нас има над 2 000 туристи по линия на "Томас Кук". За тях е осигурен превоз. Британското посолство има свои представители на летищата в Бургас и Варна.

Ема Хопкинс - посланик на Великобритания у нас: 350 хил. британски туристи посещават България. Тези, които пътуват с "Томас Кук", са много малък процент от това число. "Томас Кук" ми казаха, че тази година са имали около 13 хил. туристи по морето.

Сериозен проблем обаче има за туристите, които са от други страни и са тук по линия на "Томас Кук" от Германия, Холандия, Полша и Скандинавия. Част от хотелите отказват не само да довършат престоя им у нас, но и прекратяват по-рано сезона си.

Христо Гълбачев: Ние имаме отказ от много хотели в момента. Днес докато пътувах от Слънчев бряг за тука, имахме около 7 хотела, които не искаха да настаняват повече туристи на "Томас Кук" и искаха да ги изкарат извън хотела. Аз съм притеснен изключително много до края на седмицата кои хотели ще оставят туристите и кои ще затворят по-рано.

Министърът на туризма Николина Ангелкова призова хотелиерите да съдействат на туристите, за да не пострада имиджът на България.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Мога да ви уверя, че сме поеми ангажимент и като министерство и аз лично като министър за пълно съдействие по отношение както на туристите, които са в страната, така и на българския туристически сектор.

Министърът обяви още, че управляваното от нея ведомство е готово да съдейства на хотелиерите и да обмисли облекчения за бранша, които да намалят щетите от фалита на "Томас Кук".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Популярен китайски готвач е на посещение в България
Популярен китайски готвач е на посещение в България
Цацаров поиска възобновяваване на делото за освобождаването на Полфрийман
Цацаров поиска възобновяваване на делото за освобождаването на Полфрийман