НОВИНИ

Захариева: България реагира максимално адекватно в скандала с Турция

България е реагирала максимало адекватно в дипломатическия скандал с Турция и няма да позволи на никоя държава да се меси във вътрешните й работи. В това увери външният министър Екатерина Захариева в парламента. Турският й колега заяви, че Анкара трябвало да се намеси, за да се промени Закона за вероизповеданията. Според "Обединени патриоти" българското правителство е трябвало да реагира далеч по-остро на изказването.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:20, 10.04.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Целенасочена политика, а не еднократно случайно изказване. Така от "Обединени патриоти" тълкуват казаното от турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

В края на март той коментира поправките в българския Закон за вероизповеданията, чрез които бяха амнистирани близо 8 милиона лева дългове на мюфтийството. По думите му, Анкара е трябвало да се намеси, за да се стигне до тях. По - късно, след остра обществена реакция дълговете бяха разсрочени за 10 години.

"Обединени патриоти" напомнят, че от южната ни съседка не за пръв път използват подобна реторика.

Искрен Веселинов - депутат от ВМРО: Един контекст, който е недвусмислино заплаха за суверенитета и териториалната цялост на България.
Павел Шопов - депутат от "Атака": Тази държава като тъмен облак е надвиснала над нас.
Валери Симеонов - председател на НФСБ: Ние и до момента не сме чули извинение от страна на Турция. Според нас министерството на външните работи предприе плахи и нерешителни действия по повод провокацията.

Патриотите предлагат спешна среща с ГЕРБ и декларация от името на Народното събрание, която да осъжда намесата на Турция.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Демаршът е най-острата реакция, която може да има. Така изразена и пред посланика и от министър-председателя през вицепрезидента.

Захариева отговори и на директен въпрос имало ли е наистина натиск по време на телефонния разговор с турския й колега преди гласуването на текстовете.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Аз не го почувствах като натиск. Ако той е считал, че е натиск, не е мой проблем Моят отговор беше, че българското Народно събрание е в правото си да приема и изменя закони.
Джема Грозданова - депутат от ГЕРБ: Трябва да застанем пред нашите избиратели и ясно да заявим като народни представители, които сме гласували този закон, че върху нас персонално не е оказвана намеса.

Министър Захариева изрази надежда, че такива изказвания няма да има в бъдеще, защото предвид факта, че има струпване на мигранти и около Одрин, комуникацията ни с Турция е важна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трите деца и възрастният мъж, нападнати от кучета, са извън опасност за живота
Трите деца и възрастният мъж, нападнати от кучета, са извън опасност за живота
КОНПИ проверява имоти на вицепремиера Валери Симеонов
КОНПИ проверява имоти на вицепремиера Валери Симеонов