НОВИНИ

Захариева: Договорът с Македония дава гаранции за защита на българския интерес

Според външния министър Екатерина Захариева България държи на гаранции, че с името Република Северна Македония, Скопие няма да има териториални претенции и обясни, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ги дава.

захариева договорът македония дава гаранции защита българския интерес
bnt avatar logo
от БНТ
17:23, 13.06.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество дава наистина всички гаранции за защита на българския интерес. Най-важното и българския интерес го определя - Македония по европейския път, част от общото цяло и част от демократичните процеси. Когато започнат преговорите, там има много, много ясни знаете 35 глави са, с много ясни ангажименти за спазване на добросъседските отношения и демократични ценности към всяка една от държавите която се стреми да бъде член на ЕС.
;

От БСП настояват България да признае името Северна Македония само при категорични гаранции от Скопие, че няма да има териториални претенции към страната ни. Левицата поиска това да бъде обвързано и с бъдещото членство на Македония в ЕС. Обединените патриоти приветстват взетото решение, но обявиха, че ще следят внимателно дали се спазва договора за добросъседство между София и Скопие, както и спазването на правата на българското малцинство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал между македонския премиер и президента заради името
Скандал между македонския премиер и президента заради името
ДРУГИТЕ новини: Футболният оракул Ахил
ДРУГИТЕ новини: Футболният оракул Ахил