Според външния министър Екатерина Захариева България държи на гаранции, че с името Република Северна Македония, Скопие няма да има териториални претенции и обясни, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество ги дава.

Екатерина Захариева, вицепремиер, министър на външните работи
Екатерина Захариева, вицепремиер, министър на външните работи © БТА / АРХИВ

От БСП настояват България да признае името Северна Македония само при категорични гаранции от Скопие, че няма да има териториални претенции към страната ни. Левицата поиска това да бъде обвързано и с бъдещото членство на Македония в ЕС. Обединените патриоти приветстват взетото решение, но обявиха, че ще следят внимателно дали се спазва договора за добросъседство между София и Скопие, както и спазването на правата на българското малцинство.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество дава наистина всички гаранции за защита на българския интерес. Най-важното и българския интерес го определя - Македония по европейския път, част от общото цяло и част от демократичните процеси. Когато започнат преговорите, там има много, много ясни знаете 35 глави са, с много ясни ангажименти за спазване на добросъседските отношения и демократични ценности към всяка една от държавите която се стреми да бъде член на ЕС.
Реакции в Народното събрание за името на Македония

Реакции в Народното събрание за името на Македония

От БСП настояват България да признае името Северна Македония само при категорични гаранции от Скопие, че няма да има териториални претенции към страна...