НОВИНИ

Захариева е уверена, че преговорите на Македония с ЕС започват в края на месеца

Външният ни министър Екатерина Захариева заяви в Скопие, че целта на страната ни е в края на този месец Македония най-после да започне преговори за членство в Европейския съюз. Захариева беше на посещение в западната ни съседка, ден преди подписването на историческия договор с Гърция.

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 16.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Екатерина Захариева е уверена, че след подписването на договора с Гърция, уреждащ спора за името ѝ, Македония ще получи зелена светлина за преговори с Брюксел.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на България: Нашата цел е Македония да започне разговори на 26-и и 30- и за членство в Европейския съюз , и юли месец ,11-и,да стане член на НАТО. Това е нашата цел.

Според Захариева, ако Македония не започне преговорите сега, най-ранната следваща възможност вероятно ще бъде в края на 2020 година. Тя обаче допълни, че македонският народ не заслужава това.

;

За договора, който трябва да бъде подписан утре между Гърция и Македония, външният ни министър подчерта, че за България е важно да няма териториални претенции към страната ни.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи на България: Договорът за добросъседство ще важи. В самия проект на договор между Гърция и Република Македония има такъв текст,в нашия също има такъв текст.

Македонският външен министър Никола Димитров определи утрешния ден като исторически заради предстоящото подписване на договора с Гърция и добави,че това е важна стъпка за неговата страна.

Хората на изкуството и културата отдавна са заедно и те дават пример на нас,политиците,какво трябва да правим. Това каза днес в Скопие външният ни министър Екатерина Захариева при откриването на българо-македонския фестивал „Оne love tour“, на който присъства и македонският и колега Никола Димитров.

Двамата разгледаха щандовете, на които бяха представени стари занаяти, след което слушаха изпълнения на български и македонски групи и изпълнители. Ути Бъчваров почерпи гостите на фестивала с балкански кебап .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите цени на тока влизат в сила от 1-и юли
Новите цени на тока влизат в сила от 1-и юли
В Северозападна България се изляха проливни дъждове
В Северозападна България се изляха проливни дъждове