НОВИНИ

Среща на външните министри на България и Косово

Единственият път за напредък в отношенията Белград - Прищина е диалогът. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева след среща с косовския си колега Беджет Пацоли, който е на официално посещение у нас. Българското председателство и европейският път на Косово бяха основен акцент в разговорите. В София министър Пацоли разговаря също с вицепремиера Красимир Каракачанов и с председателя на Комисията по външна политика в Парламента Джема Грозданова, а по-късно участва в двустранен бизнес форум.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:40, 20.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Беджет Пацоли дойде в София само 4 дни след визитата на премиера Бойко Борисов в Прищина и срещата му с президента на Косово Хашим Тачи. Бъдещето на отношенията Сърбия - Косово беше посочено и от вицепремиера Екатерина Захариева като съществена предпоставка за европейската перспектива и на двете държави. Тя поздрави своя косовски колега, че въпреки напрежението през последните седмици, преговорите продължават.

Екатерина Захариева-вицепремиер и министър на външните работи: Никой не печели от това напрежение, а най-големите губещи ще бъдат гражданите на Балканите и на Косово, и Сърбия

Стремежът на България е подкрепата на ЕС за Западните Балкани да не приключи с нашето председателство да се превърне в дългосрочен европейски приоритет, посочи още Екатерина Захариева. Затова трябва да бъдат продължени реформите особено в сферата на борбата с корупцията и престъпността.

Екатерина Захариева: Разбира се, ние сме готови да подкрепяме и да помагаме с каквото можем.
Беджет Пацоли-министър на външните работи на Косово: Искам да подчертая признателността на народа на Косово към вашето правителство, към Вас лично и към целия български народ за подкрепата към страната ни. И бих желал да кажа, че Вашето председателство е изключително успешно.

Заслуга на българското правителство е, че за първи път от 2003 година насам през май в София ще има форум на толкова високо ниво за Западните Балкани, посочи още министърът. Той гарантира, че страната му ще продължи активно преговорите със Сърбия и ще работи активно по присъединяването към Евросъюза. Отново настоя обаче за либерализиране на визовия режим за косовските граждани, защото след подписването на споразумението с Черна гора за границите страната му е изпълнила реално всички изисквания на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия
Президентът призова да се създаде национален координационен център при бедствия
В „Още от деня“: Как се определя цената на тока?
В „Още от деня“: Как се определя цената на тока?