НОВИНИ

Захариева: Иска ми се да говорим в един глас по важни външнополитически теми

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева гостува в студиото на "Панорама" с коментар по един от най-актуалните политически въпроси - защо има разногласия между правителството и президента относно позицията на България за ситуацията във Венецуела.

bnt avatar logo
от БНТ
21:35, 08.02.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Защо страна като Венецуела предизвика толкова напрежение между двете основни институции у нас и важна ли е тази държава за нашата външна политика - ето как отговори вицепремиерът на този въпрос:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Венецуела повече от година и половина е с изключително тежка хуманитарна ситуация, правят се опити за диалог, тоест това не е тема, изникнала в последния един месец. В никакъв случай България няма някакви сериозни геополитически интереси, но когато няма основни хранителни продукти, няма аспирин, болниците не работят и нашите много близки съюзници - Португалия и Испания призовават за мирен процес, за демократични принципи...ние не можем да останем безучастни. Там е глас или глад - тоест ако ти не гласуваш за този, когото трябва, в случая Мадуро, тогава оставаш гладен. Призивът е да дадем шанс на венецуелците сами да изберат кой да ги управлява.

Захариева не скри, че е останала учудена от разногласията с държавния глава и несъгласието му с позицията на кабинета относно кризата във Венецуела.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: В неделя получих есемес от президента с това, което той после обяви публично. Така или иначе, отговорността по външната политика е на правителството. В интерес на истината, мен ме боли, защото много ми се иска по важни външнополитически теми България да говори в един глас.
;

Захариева коментира и напрежението между Италия и Франция през последната седмица. Тя обясни, че обострянето на отношенията между двете държави тлее от една година. Връщането на посланика е прецедент, за който нямам спомен дали се е случвал между други две държави членки на ЕС, каза още Захариева.

Вицепремиерът изложи позицията си и по казуса дали страната ни трябва да купи къщата на автора на "Железният светилник" Димитър Талев в Прилеп.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Основният спор години наред е за къщата на Димитър Талев в Прилеп. България трябва да прави всичко възможно, за да пази културно-историческото си наследство и ако тази къща се продава, страната трябва да направи всичко възможно, за да я купи.

Надявам се България да бъде една от първите държави, които ще ратифицират договора за започване на преговори за присъединяване на Македония към НАТО. Там има една много важна глава в преговорите за членство и тя е добросъседски отношения, допълни вицепремиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: Нямаме интерес да се ангажираме с позиция за Венецуела
Кристиан Вигенин: Нямаме интерес да се ангажираме с позиция за Венецуела
Президентските избори в Македония са насрочени за 21 април
Президентските избори в Македония са насрочени за 21 април