НОВИНИ

Екатерина Захариева: България никога не се е подлагала на натиск

Външният министър Екатерина Захариева определи изказванията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, свързани с поправките в българския Закон за вероизповеданията, като крайно неприемливи. Още за скандала около поправките, които, според Чавушоглу, са насочени срещу мюсюлманската общност у нас - вижте в прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:09, 29.03.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Захариева каза пред журналисти, че България никога не се е подлагала на външна намеса.

Както вече стана ясно, тя привика турския посланик у нас, разговаря по телефона и с турския външен министър по повод неговите думи, изречени дни преди местните избори в Турция.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: България никога не се е подлагала на натиск. Имайте предвид, че при мен като външен министър са идвали от католическата религия, те също са изказвали несъгласие с този закон. Знаете, че Българската православна църква също имаше притеснения по него - още миналата година. Така че изслушваме, разбира се, притеснения, но ние сме независима държава и българският парламент решава какво да приеме.
;

Темата предизвика отзвук тук в парламента, както и в средите на левицата. Като намеса във вътрешните работи на страната ни определиха от БСП изявлението на външния министър на Турция. Според тях така се поставя под заплаха националната сигурност и етническият мир.

Патриотите пък поискаха изслушване на Екатерина Захариева в НС следващата седмица по тази тема. Според ГЕРБ и ДПС няма намеса от страна на Турция при приемането на Закона за вероизповеданията.

Цветан Цветанов: По никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата за Закона за вероизповеданията. Тук мога да кажа, че този закон беше дискутиран много, имаше работна група и вие знаете, че имаше много по-рестриктивни текстове в самото начало. В последствие на база разговорите, които бяха проведени с всички представителите на вероизповеданията в България, ние постигнахме това, което приехме във вчерашния ден.
Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Както искате го приемайте, то това не е за първи път, не е и за последен. Не мисля, че има някаква пряка връзка с евроизборите. Те постоянно си правят някакви провокации.
Волен Сидеров: Очевидно това е намеса, не може външен министър на друга държава да се изказва по този начин. Какви мерки ще вземе българската държава, ще отговори Захариева. Написали сме покана за изслушване.
Мустафа Карадайъ: Нямам информация да е имало намеса, но всички знаем и е факт, че в неделя има избори.
Корнелия Нинова, БСП: Бойко Борисов да дава отговори кой кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил. Обръщаме се към Обединените патриоти да напуснат веднага правителството, в противен случай, участвайки с министри в този кабинет, това ще означава, че те одобряват тази политика. Главният прокурор да започне разследване - има ли намеса на чужда държава във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Обръщаме се и към президента Радев да наложи вето на този закон и да свика Консултативен съвет по национална сигурност.


;

Рано тази сутрин като първа точка от дневния ред депутатите приеха оставката на Цветан Цветанов със 121 гласа "за", 7 - "против" и трима "въздържали се". Цветанов не беше в пленарната зала при гласуване на оставката му. Той разговаря в кулоарите с всички политически сили, които са в НС, с изключение на БСП, които бойкотират заседанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния
Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния
Корнелия Нинова иска проверка дали има намеса на Турция в българската политика
Корнелия Нинова иска проверка дали има намеса на Турция в българската политика