НОВИНИ

Захариева: Осиновяването трябва да бъде лесен и максимално щадящ процес

Осиновяването трябва да бъде лесен и максимално щадящ за осиновителите процес. Това целят и законодателните промени, които Министерството на правосъдието подготвя. Това заяви в "Денят започва" правосъдният министър Екатерина Захариева.

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 01.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Предстои да бъде създаден единен национален съвет за национално осиновяване. По този начин осиновителите ще могат да подават на едно и също място заявления и ще влизат в единен регистър. Това ще съкрати процедурите, увери правосъдният министър. Според Захариева законодателството у нас по отношение на осиновяването е едно от най-либералните в ЕС. За първи път у нас се въвежда изискване за разлика между осиновителя и осиновения от 50 години.

Екатерина Захариева, министър на правосъдието: Ние въвеждаме по-либералния подход, който считаме, че е по-добър и за децата, тоест не по-малко от 15 години разлика и не повече от 50. Имаше въпроси дали това означава, че ако си на 51 не можеш да осиновиш бебе, да, означава, но това пък означава, че можеш да осиновиш дете на 3,4 години или ако си на 55. Така се стимулира хората на по-напреднала възраст да осиновяват и по-големи деца, това е естественият жизнен цикъл. Основната цел е все пак да се осигури семейна среда и грижа за децата.

Гледайте целия разговор с министър Захариева във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит Симеоновден!
Честит Симеоновден!
Само 550 души са получили бежански статут у нас
Само 550 души са получили бежански статут у нас