НОВИНИ

Захариева: Отпадането на визите за САЩ винаги е във фокуса на вниманието

Темата за отпадането на американските визи за български граждани е винаги във фокуса на вниманието - независимо на какво институционално ниво се водят разговорите. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в Ню Йорк, след участието си в традиционната вечеря на американския държавен секретар Майк Помпео, за първите дипломати на страните-членки на НАТО, в рамките на сесията на ООН.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:55, 26.09.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Коментарът на вицепремиера Захариева дойде след думите на президента Румен Радев вчера, че правителството трябва да работи много по-интензивно, за да обвърже стратегическото партньорство със САЩ в сферата на отбраната с отпадането на визите.

Българското правителство постоянно поставя този въпрос, а външното ни министерство организира и информационна кампания за кандидатстване, обясни Захариева. Неслучайно по думите ѝ България е държавата, в която отказите са паднали само за година с 4 на сто, но въпреки това още сме далеч от изискването на американското законодателство за не повече от 3 процента откази. Румъния и Полша са може би най-големите партньори на САЩ в сферата на отбраната и те все още имат визи, каза още вицепремиерът.

Интересната новина е, че най-много откази за американски визи на български граждани има не на територията на България, а във Великобритания и Испания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ананиев: Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве догодина
Ананиев: Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве догодина
Колективна оставка на медиците в детското отделение на болницата в Карлово
Колективна оставка на медиците в детското отделение на болницата в Карлово