НОВИНИ

Захариева: Политиката на НАТО на отворени врати трябва да остане

Политиката на НАТО на отворени врати трябва да остане и трябва да се активира плана за приемането на Македония, Босна и Херцеговина и Грузия в Алианса. Това каза днес в Брюксел външният министър на България Екатерина Захариева на среща на външните министри от пакта. Кои бяха другите важни теми от срещата - вижте прякото включване на кореспондента ни в Брюксел е Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:43, 27.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Отношенията с Русия бяха една от основните теми на разговорите днес в Брюксел. Всички партньори от Алианса са единодушни, че диалогът с Москва трябва да продължи, коментира българският външен министър Екатерина Захариева.

Тя съобщи, че в края на май ще има ново заседание на Съвета НАТО - Русия. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенбер не пропусна да припомни, че Русия се е опитвала да се намесва във вътрешните работи и изборните процеси на много държави от пакта.

Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО: Работим с Русия, като се опитваме да подобрим отношенията си. Намираме се в ситуация, в каквато никога преди не сме били, защото не сме в старата Студена война, но не сме и стратегически партньори - такива, каквито се опитвахме да бъдем след края на Студената война. Това е нещо ново. Затова трябва да съчетаем две неща - да останем силни и обединени, но в същото време да запазим и шансовете за диалог с Русия.

Важна тема от срещата в Брюксел беше и разширяването на НАТО и приемането на Босна и Херцеговина, Македония и Грузия. Столтенберг заяви, че преговорите със Скопие могат да започнат, когато бъде намерено разрешение на въпроса за името.

Според Екатерина Захариева България подкрепя приемането на трите държави в Алианса.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Всеки потвърждава, че политиката на отворените врати трябва да остане. Въпросът е дали ще се активизира планът по отношение на членството на Босна и Херцеговина и финалното решение ще остане за лидерите. Република България подкрепя и счита, че е дошъл момента да се активизира този план. Същото и за Македония и Грузия.

За последен път събитие на НАТО се провежда в старата щаб квартира на Алианса, която е построена през 50-те години на миналия век. Първата среща в новата сграда ще бъде на 11 и 12 юли, когато в Брюксел пристигат лидерите от НАТО. На тази среща ще присъства и американският президент Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има увеличение на трудовите злополуки у нас, според данни на НОИ
Има увеличение на трудовите злополуки у нас, според данни на НОИ
Балканска среща в Скопие: Какво е европейското бъдеще на Западните Балкани?
Балканска среща в Скопие: Какво е европейското бъдеще на Западните Балкани?