НОВИНИ

На срещи във Вашингтон: Захариева постави въпроса за отпадането на визите

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева участва днес във Вашингтон заедно с всички външни министри на страните от НАТО в тържествената сесия на Американския конгрес, посветена на 70-та годишнина от създаването на Алианса. На поредица от срещи в Американския сенат министър Захариева постави отново въпроса за отпадането на визите за български граждани.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:28, 03.04.2019
Чете се за: 01:18 мин.
По света

В навечерието на срещата на външните министри на страните членки на НАТО, обръщение към Американския конгрес, който е домакин на тържествената сесия, направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: За мен поканата от Конгреса и от председателя госпожа Нанси Пелоси е израз на силна подкрепа от целите Съединени щати за НАТО. Това беше и ясно послание от президента Тръмп. Той е твърд привърженик на НАТО.

След тържествената сесия на среща с председателя на вътрешната комисия в американския сенат Рон Джонсън вицепремиерът Захариева отново постави въпроса за отпадането на американските визи за български граждани. Към момента отказите са намалели с близо 4% и са около 11 на сто, но все още сме далеч от от изискваните 3%, според американското законодателство.

Екатерина Захариева подчерта, че се работи активно с Американското посолство в България за увеличаване на информираността на българските граждани и да не се налага отказ на формални основания заради непопълнени документи.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Подчертавам, че тези проценти се формират от отказите на всички консулски служби по света, които издават визи и всъщност по-голяма част от отказите са там, а не в София.

Пред комисията по външна политика в Американския конгрес Екатерина Захариева постави и въпроса за започване на преговори за подписването на социалната спогодба.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Имаме добра новина - преди около два месеца американският посланик каза, че вече ще ни включат в списъка на приоритетните държави за преговори.

По приоритетната за българското правителство и бизнес тема за приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Захариева разговаря със съветника на президента Тръмп по икономически въпроси Питър Наваро. Възможно приемането ни да стане факт догодина.

Сътрудничеството на бъргарските и американски служби пък беше акцент в срещата на българския вицепремиер с главния прокурор на САЩ Уилиям Бар.

Като някакъв странен начин за извинение Захариева коментира пред българските медии твърдението на говорителя на турското външно министерство, че думите на министър Чавушоглу, свързани със закона за вероизповеданията у нас, са извадени от контекста и неправилно изтъргувани от медиите.

Утре основни акценти в срещата на външните министри от НАТО ще бъдат отношенията Европейски съюз - НАТО, състоянието на сигурността в Черно море, отношенията с Русия и съдбата на Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София отбеляза с тържествена програма 140 години от обявяването й за столица
София отбеляза с тържествена програма 140 години от обявяването й за столица
Протест срещу строителството на небостъргача Златен век
Протест срещу строителството на небостъргача "Златен век"