Договорите между Македония и България и Гърция са много важни и смятам, че новият договор с Гърция няма да се отрази на нашия, каза външният министър Екатерина Захариева, отговаряйки на въпрос на агенция МИА как подписването на договора за името с Гърция ще се отрази на вече подписания договор за добросъседство с България.

© снимка: МВнР

Захариева каза, че в проектодоговора между Македония и Гърция има разпоредба, според която нищо не може да противоречи на вече подписани преди това двустранни договори.

"Мисля, че и двата договора са много важни, и ние даваме пълна подкрепа и правим всичко възможно в края на месеца, на срещата на Европейския съвет на 26 и след това на 29 и 30 юни Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз", каза Захариева.

Тя посочи също, че след подписването на договора за добросъседство между Македония и България търговията между двете страни се е увеличила, както и броят на туристите между двете страни. Агенция МИА отбелязва, че Захариева днес е посетила детска градина в Ново село, където българското правителство е дарило компютри.