НОВИНИ

Захариева представи българските приоритети за европредседателството в Рим

Българска делегация в Рим- вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева представи пред италианския си колега Анджелино Алфано приоритетите на българското европредседателство. Обсъдени бяха общата европейска сигурност, борбата срещу нелегалната миграция и кохезионните фондове. Италия заяви подкрепа за бързото ни приемане в Шенген

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:33, 10.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

„Приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС са и наши приоритети“, каза Анджелино Алфано на Екатерина захариева и подчерта че оценява високо директния подход на правителството ни към всяка тема и лидерската роля на България в Европейския съюз. „Ценя високо и политическите виждания на вашия премиер Бойко Борисов, който е един от силните лидери на Европа“ каза още италианският първи дипломат.

Вицепремиерът Екатерина Захариева пък подчерта общата позиция на Италия и България за нуждата от приемането на дългосрочна обща политика по убежищата в ЕС и реформи на дъблинския регламент.

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Това е една от политиките за които България и Италия могат да работят заедно за да обединят и останалите европейски държави около идеята че Европа се основава на два важни принципа - това са солидарност но и отговорност.

Министър Захариева получи днес и пълната италианска подкрепа по основния външнополитически приоритет на Българското председателство, а именно - интеграцията на Западните Балкани. С Анджелино Алфано бяха на единно мнение и затова, че ЕС трябва да продължи да акцентира върху кохезионната политика, финансирането на новите форми на сътрудничество в Съюза в областта на сигурността и отбраната да не са за нейна сметка.

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Защото без кохезионната политика дупката между север и юг, изток и запад ще стане по голяма и това ще донесе със сигурност проблеми в обединението на ЕС.

Италианският първи дипломат прие днес отправената му от посланик Марин Райков покана да открият заедно българското председателство на церемонията в посолството ни през януари.

В рамките на официалната среща след точно 4 дни тек в Рим на премиера Бойко Борисов с италианския му колега Паоло Джентилиони

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ получи награди на 17-ия медиен фестивал „Българската Европа“
БНТ получи награди на 17-ия медиен фестивал „Българската Европа“
Отпадналите ученици се увеличават, а учителите застаряват, показва доклад на ЕК
Отпадналите ученици се увеличават, а учителите застаряват, показва доклад на ЕК