Ще имаме мнение по въпроса с Полша, но е важно страната да бъде изслушана и тогава ще оповестим мнението си като страна от ЕС. Това каза външният ни министър Екатерина Захариева.

Европейската комисия предложи Полша да остане без право на глас при обсъждането и вземането на решения от Европейския съюз. Причината е, че според Брюксел готвената от властите правосъдна реформа застрашава върховенството на закона в страната. Полското правителство определи решението като политически мотивирано.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Има процедура по изслушване на Полша, обсъждане в съвета по общи въпроси, за да се движи тази процедура 22 държави трябва да подкрепят препоръките на комисията, след което обсъждане и в ЕП, което също трябва да се подкрепи. Но това не е процедура по отнемане на глас, което е процедура по чл. 7, ал. 2.

Казусът "Полша" се обсъжда повече от година. Имеше вече две обсъждания в съвет по общи въпроси по време на малтийското председателство и по време на естонското, тази процедура е много тежка, обясни още Захариева.

Министърът на външните работи коментира и антикорупционния закон, като поясни, че той се обсъжда повече от година.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Аз не съм съгласна, че този орган, предвиждан от закона, е бухалка. От една страна чуваме критики, че имаме много органи, последиците от работата на които са неясни. Препоръката беше органите да бъдат събрани и да е ясно кой носи отговорността от момента на подаване на декларацията, през извършването на проверка дали всичко е наред в тази декларация до това дали твоят начин на живот отговаря на доходите, които си декларирал и до отнемането на съответното имущество, както и до анализа на корупционните практики и рискове.

Тя беше категорична, че това ще е един от органите, който ще има право да поиска специално разузнавателно средство, но това ще става по досегашния ред и с решение на съда. Фактът, че законът се приема, е много положителна стъпка. По-важното обаче е този орган да заработи и то ефективно, коментира Захариева.

Тя подчерта, че готвеният вот на недоверие не може да дискредитира правителството, независимо че опозицията е избрала датата за провеждането му да е точно преди откриването на българското еврпредседателство.

Вижте целия разговор във видеото.

Брюксел предприе безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

Брюксел предприе безпрецедентна наказателна процедура срещу Полша

Европейската комисия предложи страната да остане без право на глас при обсъждането и вземането на решения от Европейския съюз. Причината е, че според...