Екатерина Захариева ще участва в 41-та Среща на Съвета на външните министри на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) на 12 и 13 декември в Атина, съобщиха от МВнР.

© БГНЕС

Срещата е заключителна проява на гръцкото ротационно председателство, което продължи от юли до декември 2019 г. В рамките на срещата ще се състои официална церемония за поемане на ротационното председателство на ЧИС от Румъния за периода 1 януари-30 юни 2020 г.

На срещата външните министри ще обсъдят перспективите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в рамките на организацията, реформирането и адаптирането ѝ към съвременните предизвикателства, развитието на взаимодействието между нея и Европейския съюз, сътрудничеството с международни организации.

Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е международна регионална икономическа организация на страните от Черноморския регион, учредена през 1999 г. В нея членуват Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Украйна.

България бе ротационен председател от януари до юни 2019 г.