НОВИНИ

Захариева: "Трябва да променим манталитета на магистратите"

След конференция в София има идея за конвенция на Съвета на Европа, която да въведе общи стандарти за съдебните системи в страните-членки.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
16:55, 22.04.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
захариева променим манталитета магистратите

След конференция в София има идея за конвенция на Съвета на Европа, която да въведе общи стандарти за съдебните системи в страните-членки. Правосъдният министър Екатерина Захариева, заяви, че за първи път в историята на организацията, по време на българското председателство - е приет екшън-план за укрепване на независимостта на съда и прокуратурата.

2 дни министри и магистрати от 37 държави-членки на Съвета на Европа обсъждаха проблемите и добрите практики в правосъдните системи. Сред основните изводи е, че законовите гаранции за независимост са задължителни, но не са достатъчни.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Най-важното е да променим мисленето, манталитета на магистратите. Така, че те наистина да се чувстват независими и безпристрастни и да се борят и да бъдат непримирими тогава, когато независимо кой пречи за това. Бяха споменати, че има и за съжаление други методи на влияние - в никакъв случай не са само изпълнителната и законодателната власт, изрично бяха подчертани икономическата и медийната.

Сред основните проблеми, посочени от делегатите е корупцията. Според проучване в 22 европейски държави - над 33 процента от магистратите в тях, знаят или се съмняват за корупционни практики в техните съдебни системи. Във фокуса беше и независимостта на прокурорите - в тази връзка ще има законови промени и у нас.


Екатерина Захариева - министър на правосъдието: Вътрешната убеденост на прокурора, който разследва по никакъв начин не трябва да бъде повлияна от по-горестоящия прокурор. Ако той дава указания, трябва да ги дава писмено, мотивирано и само по отношение на процесуалните нарушения, и в никакъв случай не трябва да бъдат по отношение на вътрешното му убеждение.

По повод срещите на премиера с главния прокурор всяка сряда, Захариева каза, че също присъства от 3 седмици и на тях не става дума за конкретни дела, а се обсъждат законодателни промени, при това в много широк формат от 10-15 човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна се включва в „Надиграй ме“
Варна се включва в „Надиграй ме“
Губим 30 милиона евро от програмата за селските райони
Губим 30 милиона евро от програмата за селските райони