Захлаждане на времето в Европа. Понижаването на температурите донесе дългоочаквано облекчение след рекордната гореща вълна обхванала обширни части от Стария континент през изминалата седмица, съобщава АФП.

© БГНЕС

Червения код за опасност от жегите беше отменен в северната и западната част на Франция – дни след като в страната бяха отбелязани най-високите температури за всички времена. Горещините, продължили 6 дни, обхванаха и Италия, Испания и още няколко държави в Централна Европа.

Изключително горещото време предизвика мащабни пожари и невиждано замърсяване на въздуха. Жегите взеха официално четири жертви във Франция, две жертви в Италия и още две в Испания – всички починали от топлинни удари.

Живакът в термометрите започна да пада във Франция и Испания, но все още отчита високи стойности в Германия, където се очаква да достигне до 39 градуса по Целзий на някои места преди да започне захлаждането в понеделник.

В събота вечер в Испания стотици пожарникари продължаваха борбата с огромните пожари, разпалвани допълнително от силния вятър и жегата.

В петък стихията избухна край градчето Алморокс в централната част на страната в петък и изпепели 1600 хектара горски насаждения. Пламъците се придвижиха към района на Мадрид и наложиха евакуацията на малко населено място.

Огнената стихия изпепели около 600 хектара гори и няколко дузини къщи в департамента Гард в южната част на страната.