Съединените щати задействаха закон от 1996 година и по този начин предизвикаха гнева на много страни по света и най-вече Куба, която е пряко засегната. Става дума за закона Хелмс-Бъртън, който редица американски президенти отказваха да приложат заради критиките на международната общност и опасенията, че може да предизвика хаос в американската съдебна система.

Чуждестранните компании са изправени пред предизвикателство, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви нови мерки срещу Куба.

САЩ задействаха закона Хелмс-Бъртън от 1996 г., който отваря пътя за съдебни дела в американски съдилища за имущество, конфискувано от комунистическите власти на Куба.

Това означава, че всеки, чиято собственост е била национализирана след кубинската революция през 1959 година, дори да не е бил американски гражданин по това време, може да съди лицата или компаниите, които са се възползвали от неговата собственост.

87% от кубинците одобриха проекта за нова конституция

87% от кубинците одобриха проекта за нова конституция

Резулатите бяха оповестени след проведения в неделя референдум по темата. Одобрената конституция запазва еднопартийната система и планираната икономик...

Задействането на закона касае пряко чуждите инвестиции и туризма в Куба. Особено засегнат е хотелиерският бизнес.

Алесандро Бенедети, управител на хотел от световна верига: Знаем опасностите и често казано задействането на закона не беше изненада. Но мисля, че като цяло обстановката е положителна. Вече има реакция от страна на Европейския съюз и други правителства.

Евросъюзът и други страни са на мнение, че „извънтериториалното прилагане на едностранни ограничителни мерки противоречи на международното право".

Куба отбелязва 60-годишнина от революцията

Куба отбелязва 60-годишнина от революцията

Куба отбелязва 60-тата годишнина от революцията в страната. Празненства бяха организирани в Сантяго де Куба, а на площада, където Фидел Кастро обявява...

Брюксел обеща „подходящи мерки" срещу Вашингтон, включително в Световната търговска организация. А Испания твърдо застана зад островната държава.

Мария Рейес, министър на индустрията, търговията и туризма на Испания: По време на бизнес среща бяха потвърдени интересите към острова, както и уверението на испанския бизнес да продължи да инвестира в Куба.

Според Куба задействането на дял III от текста е нарушение, защото извършената преди години национализация е била законна.