По-голяма финансова подкрепа от началото на следващата година и нова институция за хората с увреждания от 2020 г. Това предвижда проектът на новия закон за хората с увреждания, по който за пореден път не се стигна до окончателно съгласие. Работната група , която готви текстовете, заседава близо 6 часа, а окончателният вариант се очаква в началото на следващата седмица.

Има съгласие личната помощ да бъде регламентирана в отделен закон за личната помощ. Помощните средства да се отпускат от Здравното министерствво или здравната каса. Постигнато е съгласие от 2020 г. да заработи нова институция за хората с увреждания.

Но остават отворени още въпроси, въпреки че от няколко седмици сме на финалната права на този законопроект. Особен дебат е имало повече от 2 часа по критериите, които организациите на хората с увреждания трябва да покрият, за да бъдат те национално представителни и какво точно да бъде финансирането на тези организации. Освен това омбудсманът Мая Манолова и майките на деца с увреждания държат да доразпишат още по- детайлно какво точно ще представлява т. нар. "индивидуална оценка" на потребностите на хората с увреждания.

Вижте още по темата във видеото.