НОВИНИ

Нова институция за хората с увреждания от 2020 г.

По-голяма финансова подкрепа от началото на следващата година и нова институция за хората с увреждания от 2020 г. Това предвижда проектът на новия закон за хората с увреждания, по който за пореден път не се стигна до окончателно съгласие. Работната група , която готви текстовете, заседава близо 6 часа, а окончателният вариант се очаква в началото на следващата седмица.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:20, 16.08.2018
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Има съгласие личната помощ да бъде регламентирана в отделен закон за личната помощ. Помощните средства да се отпускат от Здравното министерствво или здравната каса. Постигнато е съгласие от 2020 г. да заработи нова институция за хората с увреждания.

Но остават отворени още въпроси, въпреки че от няколко седмици сме на финалната права на този законопроект. Особен дебат е имало повече от 2 часа по критериите, които организациите на хората с увреждания трябва да покрият, за да бъдат те национално представителни и какво точно да бъде финансирането на тези организации. Освен това омбудсманът Мая Манолова и майките на деца с увреждания държат да доразпишат още по- детайлно какво точно ще представлява т. нар. "индивидуална оценка" на потребностите на хората с увреждания.

Вижте още по темата във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са най-големите затруднения на хората покрай летните ремонти в София?
Какви са най-големите затруднения на хората покрай летните ремонти в София?
Емери: Чех ще продължава да е титуляр, вярвам в него
Емери: Чех ще продължава да е титуляр, вярвам в него