НОВИНИ

Закон за личната помощ е хубаво желание, но скъпо, каза социалният министър

Закон за личната помощ като желание е хубаво, но е нещо, което струва много скъпо. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след разисквания в пленарна зала по питания на депутати от БСП във връзка с политиките за решаване на проблемите на хората с увреждания. Приемането на Закон за личната помощ е искане на родители на деца с увреждания.

закон личната помощ хубаво желание скъпо каза социалният министър
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 30.06.2017
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Министърът обясни, че приемането на такъв закон е свързан с осигуряването на значим ресурс, защото идеята в него е хората с увреждания да получават месечен ресурс в размер на три минимални работни заплати и с него да си избират лични асистенти. По думите му много по-социални и по-богати от България държави са се отказали от този начин на подкрепа.

Вместо това МТСП работи по увеличаване на социалните услуги, адресирани към хората с увреждания, както и по подготовка и бързо приемане на нов Закон за социалните услуги. Някои полезни неща от проекта на Закона за личната помощ също стоят за разглеждане при реформата в тази област, уточни министърът. Той допълни, че една от концепциите в подготвяния Закон за социалните услуги е картографиране на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в дадения регион.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от обвиняемите за побой над гребци е подсъдим и по дело за пропаганда на ИД
Един от обвиняемите за побой над гребци е подсъдим и по дело за пропаганда на ИД
Путин продължи руските ответни санкции до края на 2018 г.
Путин продължи руските ответни санкции до края на 2018 г.