НОВИНИ

Закон за минималната възраст за съгласие за секс обмислят във Франция

Франция смята да определи със закон минималната възраст за съгласие за секс. Министърът по въпросите на половото равноправие Марлен Шиаппа смята, че тя трябва да е между 13 и 15 години. Темата е в центъра на общественото внимание във Франция след скандала с холивудския продуцент Харви Уайнстийн и след две оспорвания на френски съдилища.

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 18.11.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Лавината от обвинения срещу холивудската акула Харви Уайнстийн за изнасилване и сексуален тормоз в Америка предизвика истинско вълна от подобни оплаквания и във Франция. Подадените жалби за посегателства в полицията през октомври са с 23% повече в сравнение със същия месец миналата година. С 30 на сто е увеличението в жандармерията.

Над 300 000 оплаквания са описани в специален раздел в Туитър, касаещ непристойно поведение. Дори парижката кметица Ан Идалго сподели, че е преживяла тормоз в професионалния си живот, активистки организираха петиция с искане президентът да се намеси със спешен план за борба със сексуалното насилие.

Един неопределен въпрос ще бъде решен със закон и това е минималната възраст за съгласие за сексуални отношения. Консултации започнаха след два случая на оправдани мъже, изнасилили 11-годишни, защото в случая не е било доказано упражняване на принуда в съда.
;

Висшият съвет по равноправието между мъжете и жените счита, че тази възраст е 13 години. Министърът по въпросите на половото равноправие смята, че границата е между 13 и 15 години.

Марлен Шиаппа, министър по въпросите на равноправието във Франция, 17 октомври 2017г.: "Става дума да предпазим флирта, галантността, френския стил. Да кажем, че трябва да опазим взаимното съгласие, че между възрастни, които са дали съгласие, всичко е позволено, но ако някой каже НЕ, това е твърдо и окончателно НЕ".

Къде свършва прелъстяването и къде започва изнасилването е една от най-дебатираните теми. Бъдещият закон ще третира и сексуалните посегателства на улицата.

Според статистиката във Франция едва 10% от жертвите на изнасилване подават жалби и едва 1% от извършителите са осъдени.

Президентът Еманюел Макрон ще направи изявление на 25 ноември, когато е международният ден за борба с насилието над жени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо Коледните пости са важни за душата и тялото
Защо Коледните пости са важни за душата и тялото
Незначителен е броят на жалбите за сексуален тормоз на работното място
Незначителен е броят на жалбите за сексуален тормоз на работното място