НОВИНИ

Законни ли са автосервизите и паркингите под мостове?

Единствените материали, които могат да се съхраняват под мостове са за поддръжката на пътищата, обясниха за БНТ от Пътната агенция. Най-често това са пясък, сол и луга за зимната обработка на пътищата. Пожарът на магистрала "Струма" беше предизвикан именно от нерегламентирано използване на пространството под моста. В столицата почти всички такива пространства са отдадени под наем. Какви опасности крие това, провери Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:22, 20.08.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Единствено Пътната агенция има право да складира материали под мостовете, намиращи се по републиканската мрежа. През зимата там имат право да паркират и машините за снегопочистване.

инж. Иван Досев, АПИ: В обхвата на пътя се забранява поставянето и складирането на материали, които не са необходими за пътя или са в резултат от битова или стопанска дейност, която се извършва в съседни имоти.

Ежедневните обходи на пътищата целят да установят именно подобни нарушения. Ако бъдат констатирани - отговорността за почистването е на Пътната агенция.

инж. Иван Досев, АПИ: Когато става въпрос за неща, които са в нашия обхват и ние ги установим, веднага ги отстраняваме или подаваме сигнали към съответните институции, защото има такъв случай, че ние не можем да ги отстраним.

В София почти няма мост, под който да няма сервиз или паркинг, затова попитахме в направление "Архитектура и градоустройство" дали това е законно. След нашето запитване главният архитект Здравко Здравков е помолил всички районни кметове да направят проверка на тези обекти.

Резултат ще има до две седмици. Засега е ясно само, че преди повече от десет години общинският съвет е дал няколко пространства под мостове за нуждите на Центъра за градска мобилност.

Под този за летището има два наказателни паркинга, а третият е отдаден под наем. Кметът на района обясни за БНТ, че това е заварено положение и това вече не се прави. Помещенията под моста на 4-ти километър също са на ЦГМ и са отдадени под наем, а от другата страна има автоцентър. Договорът за използване и на това пространството е отпреди 15 години. В същото време мазилката от моста пада, наемателите се притесняват за клиентите си, но нямат право на ремонт, защото собствеността е общинска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след ракетен тест на Съединените щати
Реакции след ракетен тест на Съединените щати
Йордански външен министър за първи път у нас
Йордански външен министър за първи път у нас