НОВИНИ

Законни ли са изнесените обучения на Медицинския университет?

Продължаваме темата за злоупотребите в Медицинския университет. Знаете одит на Министерството на образованието откри хонорари за над 60 000 лева за бившия ректор от началото на годината, закупен автомобил за близо 180 000 и злоупотреби с обществени поръчки. Сега Министерството на образованието постанови още, че изнесените обучения на университета в чужбина също са незаконни. Студентите, които учат там са поканени да завършат образованието си в България. Въпреки това, след одита на ведомството в университета, бившия му ректор проф. Ваньо Митев защити Изнесения център за обучение на студенти в Киасо, Швейцария. Заедно с италианските инвеститори Митев се обяви за запазване на Центъра и поетапната му акредитация като филиал. От образователното министерство коментираха, че Центърът в Киасо е създаден като обслужващо звено и там нямат право да се обучават студенти.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
22:15, 05.10.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още
законни изнесените обучения медицинския университет

Преди близо 3 години бившият ректор на Медицинския университет започва да изгражда изнесени обучения за чуждестранни студенти в Кипър, Швейцария и Германия. Преди да пристъпи към задграничните си проекти, Ваньо Митев се обръща към просветното ведомство, за да уточни процедурата за филиали. От там му отговарят, че към онзи момент това е незаконно, а в случая с швейцарския му проект и нецелесъобразно. Ректорът обаче не оставя законът да провали амбициозните му намерения и намира вратичка.

проф. Ваньо Митев - зам. ректор на МУ: "Това обслужващо звено - център - ето това е вратичката. Тая вратичка проф. Клисарова аз съм ѝ благодарен много добре ми я подсказа и ние сме го направили точно по този начин".

Според закона обаче бъдещите лекари, зъболекари и фармацевти могат да се обучават само във факултети на висши училища и съвсем не в обслужващи звена. Подробност напълно игнорирана от бившия ректор. Той, между другото, официално си е пуснал 20-дневен болничен от 28 септември, непосредствено след одита в университета.

Красимир Вълчев - гл. секретар на МОН: "Терминът обслужващи звена в Закона за висшето образование се използва за учебни бази, работилници, библиотеки, в които не се извършва обучение. Обучение се извършва в основни звена и това сме го казали".- Т.е. няма право, така ли? - Да, няма право."

Още в зародиш обучителният център в Киасо е създаден в разрез със закона и въпреки че тогавашният ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е бил предупреден за това от най-високо ниво - Министерството на образованието.

На пресконференция днес обаче инвеститорите на швейцарския проект попитаха защо центърът там ще се закрива.

проф. Антонио Джованоти - почетен президент на компания "Студиум": "Това би означавало от наша страна да кажем на студентите, които сега посещават втори курс в Киасо, да им кажем - ние се объркахме, така че, ако желаете да продължите обучението си, трябва да се преместите в София."
проф. Каролина Любомирова - зам.ректор по учебната дейност - МУ: "Ние преустановяване обучението за момента, но това не означава закриване на центъра, ще започнем незабавно процедура по акредитирането му, за да може след тази акредитация студентите да продължат своето обучение."

29 са студентите, които се обучават в Киасо и 7 - в Кипър. 100 души е трябвало да започнат обучението си в Германия, но след прекратяването на процедурата, половината от тях са се съгласили да продължат в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лодка с пропалестински активистки не бе допусната да стигне до Газа
Лодка с пропалестински активистки не бе допусната да стигне до Газа
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дроновете спасяват
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Дроновете спасяват