НОВИНИ

Законопроектът за лична помощ, подготвен от омбудсмана, не получи подкрепа

Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ, подготвен от омбудсмана Мая Манолова. Той не получи подкрепа от национално представените организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината - законът не защитава интересите на всички хора с увреждания. Социалният министър Бисер Петков каза, че се работи за комплексно решаване на проблемите, свързани с личната помощ.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:40, 19.06.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Проектозаконът на омбудсмана обхваща над 77 000 души с увреждания, които получават добавка от 90 лева за чужда помощ. Идеята е, ако се откажат от нея, да могат да ползват лични асистенти между 2 и 8 часа в зависимост от нуждите им. Те ще се определят чрез индивидуална оценка.

Мая Манолова - национален омбудсман: Реално по асистентски програми се подкрепят 14 000 души. При едно по-добро, ефективно и контролирано разходване на средствата, парите ще стигнат до всичките 77 000 души.
Димитър Манолов - президент на КД "Подкрепа": "Не мога да си представа как някой си мисли, че едни хора с увреждания могат да бъдат противопоставяни на други хора с увреждания за постигането на къси политически цели".
Мая Стоицова - представител на протестиращите майки: Ние искаме да работим с всеки. И сме го показали. Не можем да разберем защо в момента се излива тази реакция срещу един проект.
Росица Димитрова - заместник-министър на труда и социалната политика: "Закъсняхме. Извинявам се, че закъсняхме.

Според разчетите на омбудсмана и социалното министерство законопоректът за личната помощ би струвал на държавата около 270 милиона лева - със 100 милиона повече от средствата, които харчи държавата в момента. От финансовото министерство обаче изчислиха, че са нужни над милиард и 100 милиона лева.

Митко Николов - АИКБ: Нито една цифра, която се изказа днес, не е вярна с действителността. По простата причина, че както ме гледате мен на количка, никой, ама никой в тази държава не знае колко аз имам нужда от часове лична помощ.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания реши, че законопроектът за личната помощ ще бъде предаден на работната група към социалното министерство, която готви изцяло нов закон за социалните услуги. Обсъжда се и изцяло нов закон за хората с увреждания.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Още в следващите дни ще бъде обсъден въпросът за финансовата подкрепа, която хората с увреждания ще получат, за да могат да заплащат необходимите им подкрепящи услуги.

Бисер Петков каза, че ще предложи на правителството, решаването на проблемите на хората с увреждания да се превърне във водещ приоритет. А протестиращите майки обясниха, че за момента палатковите лагери остават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над четири часа продължи срещата между Меркел и Макрон в Берлин
Над четири часа продължи срещата между Меркел и Макрон в Берлин
Македонският парламент разгледа договора с Гърция за новото име
Македонският парламент разгледа договора с Гърция за новото име