НОВИНИ

Законът за концесиите мина на първо четене

Парламентът прие на първо четене закона за концесиите, който предизвика категоричната съпротива на депутатите от Патриотичния фронт, БСП , "Атака" и АБВ. Законът е изцяло нов и предлага две основните форми на концесии - публично-частното партньорство и концесията за ползване, която е традиционната концесия.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
21:36, 08.07.2016
Чете се за: 00:21 мин.
У нас
законът концесиите мина първо четене

Концесиите ще се възлагат от министрите и кметовете на общини, като Министерският съвет и за общинските съвети запазват правомощията си да одобряват предварително определени решения. Предвиждат се и допълнителни гаранции като разрешение от Народното събрание, когато определеният максимален срок за концесията надвишава 50 години.

По отношение на общинските концесии, когато максималният срок е над 25 години, се предлага одобряването да стане с мнозинство 2/3 от общинските съветници.

Според опозицията законопроектът е лобиски и ще доведе до продължаващо ограбване на държавата. В отговор вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че новият закон не само транспонира европейското законодателство, но ще доведе до по-качествени услуги на по-ниска цена и до нови инвестиции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Убиецът на полицаи живеел в предградие на Далас и не е бил осъждан
Убиецът на полицаи живеел в предградие на Далас и не е бил осъждан
Ценни находки откриха археолози край местността „Рупите”
Ценни находки откриха археолози край местността „Рупите”