Пълна зала и аплодисменти на близо 2000 зрители - така Берлинале посрещна българския филм "Ага". Късно снощи екипът мина по червения килим заедно със специалните гости за световната премиера. Още от пратениците на БНТ Анна Ангелова и Станислав Ангелов.

Първата прожекция на „Ага" беше и последната за 68-о Берлинале. Така, за първи път в историята български филм получи възможността да закрие един от най-големите кинофестивали в света.

Дитер Кослик - директор на Берлинале: "Ага" е прекрасен филм за последната вечер. В него ние виждаме живот, който почти не съществува днес. Много харесахме този филм и поздравяваме България, че се завърна в основната програма.

Въпреки че е в основната програма, филмът на Милко Лазаров не се състезава за статуетките, които ще бъдат връчени тази вечер. За златните и сребърни мечки се борят 19 от общо 24 филма:

Дитер Кослик - директор на Берлинале: В един момент се оказа, че имаме твърде много филми. И трябваше да реша - да представим ли "Ага", или не. Затова реших: да остане в основната програма, но без да се състезава. Това няма нищо общо с качеството, филмът е фантастичен.

За последно България е участвала в основната програма на Берлинале преди почти 30 години. Но емоцията е много лична.

Милко Лазаров - режисьор: Емоцията, която преобладава е, че един ден децата ми ще се кефят. Един ще видят, че сме преодолели такива огромни стени, за да стигнем до тук.

За бляскавата галавечер в Берлин пристигна почти целият екип, както и главните герои - актьори от Якутия, където е заснета продукцията - кинопритча за семейството, любовта, самотата, личния избор и смъртта.

Милко Лазаров: Бог съществува и всички ние трябва да бъдем доволни и щастливи от това.

И въпреки че „Ага" е извън състезанието за статуетките, филмът вече спечели своята награда от зрителите.

Обожавам този филм, той е много докосващ. Филм за живота, за всеки от нас. Направо потънах в него.
Най-добрият актьор беше кучето! И то не излезе на сцената!
Той се шегува! Филмът беше невероятен - толкова поетичен. Много ми хареса!
Няма да издавам нищо, защото е много въздействащ. Просто идете и вижте филма. Има моменти по-големи от живота!

В България "Ага" ще открие София филм фест на 7 март в зала 1 на НДК.